*Nettavisen* Nyheter.

Fire av fem tiltalte pedofile – høy fare for gjentakelse

I RETTEN: Jim Aage Nøttestad er, sammen med  Michael Setsaas, rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Fire av de fem tiltalte i den store overgrepssaken i Drammen tingrett er pedofile, fastslår de sakkyndige. Faren for nye overgrep er høy for tre av dem.

16.04.15 18:06

– Observanden har seksuell tenning på tanken på, og beskrivelser av, seksuelle framstillinger av barn. Han har seksuelle tiltrekning mot barn og oppfyller kriteriene for pedofili.

Det kom fram da psykolog Jim Aage Nøttestad redegjorde for de rettspsykiatrisk sakkyndiges erklæringer torsdag formiddag. De konkluderer med at risikoen for at den 32 år gamle hovedtiltalte mannen skal begå nye seksuelle overgrep mot barn, er høy.

Tiltalte var strafferettslig tilregnelig og har ikke vist symptomer på psykose da han foregrep seg på kjærestens tre måneder gamle datter og sin egen sønn.

Den samme konklusjonen gjaldt for to andre menn på tiltalebenken.

For 32-åringens tidligere samboer, moren til jenta som ble utsatt for overgrep, er også diagnosen pedofili, men for henne er gjentakelsesfaren lav, ifølge Nøttestad.

Blant de groveste sakene

32-åringen er tiltalt sammen med sin tidligere kjæreste og tre andre i det som er blitt omtalt som den groveste overgrepssaken i norsk rettshistorie. Han erkjenner skyld etter tiltalen og hevder flere av overgrepene i den omfattende tiltalen, ble begått sammen med den 23 år gamle kjæresten.

Hun hevder på sin side at hun var sterkt avhengig av sin daværende samboer, og at overgrepene hun begikk alene og i fellesskap, var resultat av press fra 32-åringen.

Rettspsykiaterne gir henne til en viss grad rett i dette, og mener hun har en avhengig personlighetsforstyrrelse som kan ha vært medvirkende til hennes seksuelle handlinger, både av avvikende og akseptert art.

– De sakkyndiges erklæringer understøtter hennes anførsler. De er enige med behandlende psykolog i at hun har en avhengighetsforstyrrelse. Det blir et sentralt moment i min prosedyre, sier kvinnens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, til NTB.

Hadde glede og nytelse

Samboerparet arrangerte og deltok dessuten i sexfester der sadistisk og masochistisk sex var sentralt. Også her hevder kvinnen å ha opplevd press.

– Hun sier at hennes deltakelse skjedde etter press og som følge av redsel for å miste ham. Men vitnebeskrivelser tilsier at også hun hadde glede og tilfredsstillelse av den, sa Nøttestad.

Den femte tiltalte, en 43 år gammel kvinne, var ikke til stede i retten. Hun er ikke undersøkt av de sakkyndige og var derfor ikke omfattet av deres erklæringer.

Da saken startet i tingretten 1. mars erkjente hun gråtende straffskyld etter hele tiltalen mot seg. Den omfattet besittelse av seksuelle skildringer av barn – også sine egne – i form av fotografier, videoer og tekst.

Ber om forvaring

Aktor har varslet om muligheten for en påstand om at de tre mannlige tiltalte dømmes til forvaring. For den 23 år gamle kvinnen og 43-åringen er det imidlertid ikke lagt ned forbehold om forvaringspåstand.

Blant hovedkriteriene som må være oppfylt for å ilegge en slik straff, er hvor stor faren for gjentakelse av lignende forbrytelser er etter endt soning. Aktoratet bekrefter overfor NTB at det er konklusjonen om at gjentakelsesfaren er lav som er grunnen til at det ikke vil bli påstått forvaring for henne. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.