RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire av ti kjøper svart

Sist oppdatert:
Skattedirektoratet undervurderer problemet, mener Skattebetalerforeningen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ferske tall viser at 37 prosent har kjøpt svart arbeid fordi de ønsker billigere tjenester.

NA24 - din næringslivsavis

Det viser en ny undersøkelse Synovate MMI har gjort for Skattebetalerforeningen. Samtidig svarer 43 prosent at de synes det er greit å betale svart for å få gjort en liten jobb hjemme eller på hytta.

- Bagatelliserer problemet
- Skattedirektoratets undersøkelse i fjor høst viste at 13 prosent hadde kjøpt svart arbeid siste to år. Våre tall viser at hele 37 prosent har kjøpt svart arbeid en eller annen gang. Dette kan tyde på at Skattedirektoratet bagatelliserer problemene, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen til NA24.

Stordrange mener man kan få inntrykk av at Skattedirektoratet har feil fokus i kampen mot svart arbeid, og mener vi må se til Finland for å se hvordan de i stor grad har løst problemet med svart arbeid i hjemmet. Her er det nemlig innført skattefradrag for slikt arbeid. Men for å få fradraget, må du benytte «hvite» firmaer.

Pisk og gulrot
- Resultatene viser alt i alt at Skatteetatens innsats ikke bidrar til å endre folks holdninger og atferd. Vi må dermed tenke nytt og ikke bare pisk, men også gulrot. Ved å gi husholdningene et visst skattefradrag ved kjøp av tjenester til hjemmet vil det være langt mindre lukrativt å betale svart. Dette har man gode erfaringer med i Finland, sier Stordrange.

Han mener Skatteetaten kan bruke sine ressurser mye mer effektivt ved å fokusere på svart arbeid innen næringsvirksomhet, hvor det unndras store beløp.

- Ved å innføre et slikt fradrag kan Skatteetaten i stedet konsentrere innsatsen om å ta de som driver svart innen større næringsvirksomhet, hvor det er virkelig store penger og hvor det skjer en konkurransevridning ved at seriøse aktører underbys av mer «frynsete» firmaer, sier han.

- Kjenner seg ikke igjen
- Skattedirektoratet og Skatteetaten går etter de store pengene, det vil si etter svart arbeid i byggebransjen. Det er opprettet egne skattekrimenheter i fylkene som blant annet arbeider med svart arbeid. Vi samarbeider også tett med NHO og entreprenørbransjen, så jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen om at vi har feil fokus i kampen mot svart arbeid, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til NA24.

- Spørsmålet om å innføre skattefradrag for «hvitt» arbeid i hjemmet, er et politisk spørsmål som jeg ikke kan kommentere, fortsetter Halvorsen.

Skattebetalerforeningens undersøkelse levner i alle fall ingen tvil om hvorfor så mange velger å få jobben gjort svart. 73 prosent av dem som har kjøpt svart arbeid oppgir «billigere» som årsak. 14 prosent hevder at det er enklere, mens ni prosent hevder at det går raskere.

Samtidig viste en undersøkelse gjort av Skattedirektoratet nylig at svært få av dem som kjøper svarte tjenester faktisk tar seg tid til å sammenligne priser mellom ulike tilbydere.

Det er først og fremst håndverkertjenester som kjøpes svart. 25 prosent har brukt snekker, 16 prosent maler og 11 prosent elektriker. Kun 10 prosent har benyttet «svart» vaskehjelp og bare 7 prosent har kjøpt barnepass eller dagmammatjenester uten å oppgi dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere