*Nettavisen* Nyheter.

Fire drept i tank i fjor

En er død etter ulykken i en tank i Sogn. I fjor døde fire spanjoler av oksygenmangel under byggingen av norsk fregatt.

13.02.06 15:26

En person er død etter ulykken i en tank på skipsverftet Havyard Leirvik AS i Sogn. To andre personer som også ble funnet i tanken, får livreddende behandling ved Haukeland sykehus. Ifølge politiet behandles de for oksygenmangel.

Døde i Spania
Ulykken i Sogn er ikke første gang at verftsarbeidere dør av kvelning. I mai i fjor ble fire arbeidere kvalt under byggingen av den norske fregatten «Roald Amundsen» på skipsverftet Navantia-Ferrol i byen El Ferrol i Spania.

De fire, som drev rengjøring av en tank, døde av oksygenmangel.

- Jeg vet ikke hva som har skjedde på skipsverftet i Sogn, men ting kan tyde på at noe av det samme har skjedd her, sier Jan Erik Nilsen, medisinsk direktør i Norsk luftambulanse til TV 2 Nettavisen.

Nilsen, som presiserer at han uttaler seg på generell basis, sier slike ulykker finner sted på forskjellige måter.

- Men i prinsippet dreier slike ulykker seg om hvorvidt det er gasser til stede – tyngre gasser som fortrenger surstoffet, eller om man oppholder seg i rom hvor man bruker opp surstoffet fordi det ikke er tilgang til nytt surstoff, sier Nilsen.

Tragisk siloulykke
Når det gjelder gasser, viser Nilsen blant annet til lignende ulykker i siloer.

I 2003 døde tre søsken i en tragisk siloulykke i Sogn og Fjordane.

- Når ulykker skjer i en silo, kan det dreie seg om forråtningsprosesser som gjør at man danner tunge svovelholdige gasser. Den vil legge seg nedenfor og surstoffet vil trenge seg oppover i siloen. Hvis du da faller nedi eller beveger deg nederst, vil det ikke være surstoff, sier Nilsen.

- Det kan være lukt og smakløs gass – og dermed får man ikke noe forvarsel. Da går det ikke mange sekunder før du blir dårlig, og sekunder senere besvimer du. Og da er du sjanseløs, sier Nilsen

- Setter seg selv i fare
Han sier det fra tid til annen skjer ulykker, der en besvimt eller død person blir oppdaget av en annen – som igjen lider samme skjebne.

- Noen kan se hva som skjer, at noen ligger bevisstløs og klatrer så etter for å hjelpe. Men da lider de fort samme skjebne, sier Nilsen.

- Hvis ulykken har skjedd må man ikke gå usikret ned i et rom for å forsøke å berge andre. Det viktigste er å vente på brann- og redningstjenester. Er man i tvil om man kan puste der, bør man ikke gå inn. Da setter man seg selv i fare, sier Nilsen.

- Når man skal gå inn i sånn type uventilerte rom, må man uansett sjekke at man kan oppholde seg der, hvis ikke må man ha utstyr med seg, sier Nilsen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag