RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Marian Janet Nossen springer spaniel-hunder døde plutselig, muligens som et resultat av en bakterie som finnes i de fleste dyr.
Marian Janet Nossen springer spaniel-hunder døde plutselig, muligens som et resultat av en bakterie som finnes i de fleste dyr. Foto: Privat

Fire hunder døde på fire dager - frykter mystisk bakterie

Sist oppdatert:
Marian Janet Nossen får kanskje aldri svar på hvorfor hundene hennes døde.

– Jeg hadde håpet og trodd at jeg skulle få et svar før. Det er vondt at det tar så lang tid, sier Marian Janet Nossen til BA.

I løpet av noen dramatiske dager i april mistet hun sine kjære familiemedlemmer. De fire hundene Daisy, Bella, Oreo og Lizzie døde brått etter sterke smerter.

Ingen har greid å finne ut hva som gjorde at de fire hundene først fikk oppkast, diaré og blodig avføring og deretter døde, én etter én.

– Slik det ser ut, tror jeg ikke de greier å finne noe ut noe sikkert om hvorfor hundene døde, sier veterinær Gisela Kruse hos Myrbø Dyreklinikk og Dyrepleiesenter til BA.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bella og Lizzie ligger på gulvet hos veterinæren. Begge de to hundene døde


Hun jobber på en av klinikkene som behandlet hundene til Nossen.

Nå er det Veterinærinstituttet som jobber med å finne dødsårsaken.

Jobber med saken

Veterinær Jürgen Schönheit på Veterinærinstituttet forteller at han ikke vil gå langt inn på de fire hundenes tilfelle, men forteller at de jobber med å komme til bunns i hva dødsårsaken er.

Ifølge ham er Clostridia perfringens-infeksjon en mulig årsak, og naturlig å undersøke.

Fakta: Clostridium perfringens

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • En av bakteriene som forekommer til flest sykdommer i den vestlige verden. Bakterien finnes nesten alltid i tarmen hos de fleste dyr.
  • Den forårsaker sjelden dødsfall, og det må til mange bakterier av denne typen for i det hele tatt kunne gi sykdom.Symptomene på denne bakterien er som regel kvalme og oppkast.
  • Bakterien kan overleve koking, og klarer seg uten oksygen. Den trives best mellom 43 og 47 grader.
  • Kilde: Wikipedia


Schönheit påpeker at denne bakterien finnes overalt rundt oss, så vel som i tarmen til de fleste dyr, og at den I normale niv

åer ikke gir noen reaksjon hos dyret.

– Men av uvisse årsaker, skjer det av og til at bakterien plutselig formerer seg kraftig og veldig raskt. Da begynner den å produsere giftstoff som gir problemer.

Utvikler seg hurtig

Han forklarer at et typisk sykdomsforløp utvikler seg hurtig.

– Hvis hunden får diaré om kvelden, tenker gjerne eieren at en kan se det an til morgenen etter. Da kan hunden ligge død på gulvet, forteller han.

Et sykdomstegn er at avføringen kan bli blodig etter hvert som sykdommen forløper.

– Noen ganger blir den nærmest rent blod, og hunden kan bli funnet død i en blodpøl. En slik infeksjon kan være veldig vanskelig og dramatisk for eieren.

Heldigvis er slike infeksjoner sjeldne, og av dyr han har fått inn til undersøkelse, har han i løpet av de siste fem årene sett anslagsvis tre-fire tilfeller.

Ny sykdom

Samtidig er sykdommen fortsatt mystisk, og relativt ny i den medisinske litteraturen.

– Jeg finner den først beskrevet omtrent rundt tusenårsskiftet. Det betyr ikke at den ikke har eksistert før, men at det var da det ble satt fokus på den.

Dermed er det også en del uavklarte spørsmål rundt hvorfor bakterien i enkelte tilfeller plutselig kan gi sykdom, og hva hundeeiere kan gjøre for å verne seg mot den. Schönheit sier likevel at bytte av hundemat i enkelte tilfeller kan sette tarmsystemet i ubalanse, som kan tenkes å være en faktor når bakterien sprer seg.

– Sykdommen kan noen ganger opptre i sammenheng med fôrskifte. Det kan enkelte ganger gi forstyrrelser i tarmen. Men sykdommen er fremdeles veldig lite konkret beskrevet.

Skal få ny hund

Marian Janet Nossen skal snart få en ny hund.

– I helgen var jeg og hilste på den nye hunden som jeg skal få. Det blir veldig bra, men samtidig er det litt tøft når jeg ikke vet hvorfor de andre døde.

– Jeg føler at jeg må passe veldig på den, samtidig som jeg ikke vet hva jeg skal holde den unna.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere