*Nettavisen* Nyheter.

Fire omkom i pinsetrafikken

Foto: (Oppland Arbeiderblad)

To ungdommer, et barn og en mann mistet livet i trafikkulykker i pinsen.

13.05.08 12:57

Er du på vei hjem fra pinseferie, så kjør forsiktig. I snitt kolliderer nordmenn 3.562 ganger bare i pinsehelgen.

På kvelden 2. pinsedag - mens trafikken gikk tett på landets hovedfartsårer - hadde fire personer mistet livet i pinsetrafikken.

Gutt (11) omkom i tunnel
Lørdag formiddag kjørte en VW Golf gjennom Oslofjordtunnelen fra Hurum-siden. Noen hundre meter fra åpningen på Follo-siden sto en amerikansk pickup med motorstopp. Golfen braste rett inn i pickupen. En 11 år gammel gutt fra Tofte døde i ulykken.

Natt til søndag døde en 19 år gammel mann fra Gjøvik i en trafikkulykke langs Odnesveien ved Hunndalen.

19-åringen var passasjer i bilen. Føreren, en 18 år gammel gutt fra Gjøvik, slapp fra ulykken med lettere skader.

Mandag døde en 18-åring fra Fredrikstad etter en utforkjøring på fylkesvei 403 i Engelsviken i Onsøy. Bilen, som ble kjørt av en 19-åring, kjørte av veien i en sving og havnet under verandaen på et bolighus. Begge ble sittende fastklemt etter ulykken.

Rundt klokken 19.00 lørdag kjørte en motorsykkel med et ektepar av veien ved Vågsbotn like ved Åsane utenfor Bergen. Mannen i 40-årene ble erklært død på stedet, mens kvinnen ble sendt til Haukeland sykehus med mindre skader.

Påkjørt av russebil
En 17 år gammel jente ble alvorlig skadd da hun havnet under hjulet til en russebuss på en bensinstasjon i Bærum sent søndag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere på ettermiddagen søndag ble en mor (34) og hennes to barn alvorlig skadet etter at tre biler frontkolliderte ved Hauerseter på E6 nord for Gardermoen.

Moren og sønnen (10) har pådratt seg hode- og brystskader. Tilstanden til moren var søndag kveld ustabil, mens for gutten er tilstanden stabil, heter det i en pressemelding fra sykehuset.

Datteren på syv har pådratt seg hode- og ansiktsskader. Skadene hennes var søndag kveld uavklart.

LES MER: Mor og barn alvorlig skadd

Lørdag formiddag smalt det på E 18 mellom Telemarksporten og Heistad. To biler var involvert. Tre personer ble sendt til sykehus, og en skal ha vært hardt skadd.

En kvinnelig motorsyklist (31) fra Bergen kjørte på en bil bakfra på Våg i Tysvær fredag ettermiddag. Hun ble fraktet med helikopter til Stavanger universitetssykehus HF der hun ble operert for alvorlige hodeskader. Tilstanden var lenge ustabil, men denne har nå bedret seg slik at tilstanden nå karakteriseres som alvorlig, men stabil.

Fredag ettermiddag frontkolliderte en lastebil og en personbil på Hjelmeland. Ulykken skjedde rundt klokken 15.30 på riksvei 13 ved Målandsdalen i en 80-sone. Ifølge Stavanger Aftenblad måtte passasjerene i personbilen, en mann (70) og en kvinne (67) skjæres ut av bilen.

70-åringen ble alvorlig skadet i ulykken og tilstanden hans er, ifølge Stavanger universitetssykehus HF, alvorlig og ustabil.

3.500 kollisjoner
Disse ulykkene er imidlertid bare de aller mest alvorlige. Og ifølge statistikkene er dette knapt toppen av isfjellet.

Nettavisen har tatt ut statistikk over alle registrerte ulykker i pinsen fra år 2000 til 2007. Det er dyster lesning for norske bilister.

Ifølge statistikken fra disse årene kolliderer nemlig Ola og Kari Normann i snitt 3.562 ganger bare i pinsehelgen.

I perioden 2000 til 2007 har Finansnæringens Hovedorganisasjon, som organiserer forsikringsselskapene i Norge, registrert 28.498 pinseulykker. Dette er trafikkulykker som er meldt inn til forsikringsselskapene uavhengig av personskader eller annet skadeomfang.

Regningen for skadene er, omregnet i 2007-kroner, oppe i nær 402 millioner kroner for perioden.

Og skal vi tro statistikken kan vi plusse på nye 50 millioner når resultatene av årets pinseutfart er klar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.