RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire syke etter VM-tur

Foto: SCHWITAL, PAAL-ANDRE (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Minst fire nordmenn er smittet av legionella etter å ha vært i Kroatia under håndball-VM.

I helga ble det kjent at minst to nordmenn var blitt smittet av den farlige legionærsykdommen etter å ha vært i Kroatia i forbindelse med håndball-VM.

Tirsdag opplyser Folkehelseinstituttet at det nå er minst fire som er smittet.

I tilegg har de blitt varslet om ytterligere ett mistenkt tilfelle hos en nordmenn som har vært i landet.

- Noen av dem er innlagt på sykehus med ganske alvorlig lungebetennelse, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen tirsdag kveld.

På samme hotell
Den yngste pasienten som er smittet i 20-årene, mens den eldste er i 60-årene. Det er fire menn og en kvinne, og alle bor i ulike deler av landet.

- Det er ikke noen spillere som er smittet, opplyser Aavitsland.

Alle som er smittet har bodd på hotellet Valamar Crystal eller i leilighetskomplekset Valamar Diamant Recidence i byen Porec i perioden fra 16. januar.

- Personer som har bodd på disse stedene i denne perioden, bør kontakte lege ved symptomer på sykdommen, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Det er mistanke om at pasientene kan ha blitt smittet under opphold på ett eller begge hotellene.

- Det er rimelig å anta foreløpig at det har med disse hotellene å gjøre, sier Aavitsland.

Kan være alvorlig
Avdelingsdirektøren ved Folkehelseinstituttet forteller at legionærsykdommen kan utarte seg veldig forskjellig.

- Det kan være alt fra ganske milde symtomer til den alvorligste formen, som er alvorlig lungebetennelse. Det er jo også eksempler på dødsfall av legionærsykdommen, sier Aavitsland.

Legionærsykdom smitter ved innånding av vannaerosoler som er forurenset av Legionella-bakterier. Sykdommen smitter ikke mellom mennesker.

- Pasientene er ikke smittefarlige for andre. Du må få i deg støv av vann, og det skjer da ofte i forbindelse med dusjing. Hva som er årsaken her, vet vi jo ikke, sier han.

De som er smittet blir behandlet med antibiotika.

- Ganske sjeldent
Folkehelseinstituttet har nå varslet helsemyndighetene i Kroatia, og følger situasjonen nøye. De påpeker at de ikke er grunnlag for å fraråde reise til Porec eller andre steder i Kroatia som følge av utbruddet.

- Er det sjeldent at nordmenn smittes av legionella?

- Ja, det er ganske sjeldent i Norge. De fleste tilfellene vi har er smittet på turistreiser, gjerne i syden. Og så har vi hatt noen få utbrudd her i landet, blant annet i Sarpsborg og Stavanger, sier Aavitsland til Nettavisen.

Han opplyser at turoperatørene, som hadde med seg nordmennene til Kroatia under håndball-VM, har kontaktet alle som var med på turen for å informere om utbruddet.

- Men det kan jo være folk som ikke har fått med seg informasjonen, og hvis de får noen av symptomene bør de kontakte legen sin. Hvis man ikke har noen symptomer så er det ikke noe poeng å kontakte lege, for det er ikke noe man kan gjøre, sier Aavitsland.

Her er symptomene
Folkehelseinstituttet gir følgende råd til personer som har bodd på ett av de to hotellene der folk er blitt smittet:

* Oppsøk lege dersom du får hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber, tørrhoste og brystsmerter, eventuelt magesmerter og diaré innen to uker etter at du forlot Kroatia. Dette kan være symptomer på legionærsykdom.

* Leger bør være spesielt oppmerksom på legionærsykdom som en mulig diagnose hos personer med luftveissymptomer som har vært på reise til Porec i Kroatia i denne perioden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere