*Nettavisen* Nyheter.

Fiskeriministeren kan være inhabil i «monstertorsk»-saken

Foto: (Fiskeridirektoratet)

Justisdepartementet vurderer nå om fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er inhabil i blant annet «monstertorsk»-saken.

11.11.09 10:56

Formannskaps- og kommunestyrerepresentant Arvid Lilleng (Felleslista) i Storfjord kommune mener at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er inhabil i saken rundt de deformerte torskene som er funnet i Storfjord.

Han mener at denne inhabiliteten også smitter over på Fiskeridirektoratet som nå undersøker hvor denne torsken kommer fra. Han frykter at med en oppdrettsminister på toppen vil villfisken tape kampen mot oppdrettsnæringen i Storfjord.

Oppdrettsmillionæren
- Vi har et direktorat som er ledet av en minister med eierinteresser i oppdrettsnæringen. Er direktoratet da habilt til å håndtere oppdrettssaker mens hun er minister, spør Lilleng.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har tjent millioner på sitt eierskap oppdrettsnæringen.

Les: Fiskemillionær blir fiskeriminister

I Storfjord er iallfall deler av lokalbefolkningen overbevist om at den deformerte torsken kommer fra oppdrettsanlegget til Lofitorsk i Storfjord som har mistet den deformerte fisken.

Dette avviser Lofitorsk.

Les: - Fisket 5000 «monstertorsk»

Vurderer habilitet
Nå jobber Fiskeridirektoratet med å finne sannheten. DNA fra den deformerte fisken skal sammenlignes med DNA fra anleggene i området.

Men Lilleng mener altså at direktoratet og ministeren er inhabilt.

- Jeg har registrert saken, og avventer nå videre undersøkelser og behandling i Fiskeridirektoratet, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til Nettavisen.

Fiskeridepartementet vil ikke kommentere habilitetsspørsmålet overfor Nettavisen. Årsaken er at departementet selv venter på en tilbakemelding fra Justisdepartementet.

- Habilitetsspørsmålet har Justisdepartementet jobbet med siden slutten av oktober. Vi venter å få et svar innen svært kort tid. Først da kan ministeren svare på spørsmål rundt sin habilitet. Dette er en vanlig prosedyre for statsråder som har eierinteresser eller tidligere verv, sier kommunikasjonssjef Anne-Berit Herstad i departementet.

I tillegg til å tjene seg rik på oppdrettsnæringen har Lisbeth Berg-Hansen også vært styreleder i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, og styremedlem i blant annet Aker Seafoods AS.

Hvis ministeren er inhabil i noen type saker, vil en annen minister virke som setteminister i hennes sted når disse sakene behandles.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.