*Nettavisen* Nyheter.

Fisketur endte i retten

72-åringen ble halt inn for retten etter en koselig fisketur med kameraten.

25.01.07 11:23

(iBergen.no) Men de mildt sagt svake bevisene gjorde det enkelt for retten å sette punktum i den snart tre år gamle saken.

72-åringen var en onsdagsmorgen i august 2004 på tur i båten sin sammen med en venn på besøk fra Tyskland. Mens de putret rundt i sjøen rundt Kvannholmen i Øygarden fant de fram pilken og fiskestangen. Etter vel to timers mimring over stengerne hadde de to gode vennene dradd opp to lyr, en brosme og en pale.

Slepte garn
Kameratene bestemte seg for å si seg fornøyd med fangsten og vendte båten hjem. Men hjemturen ble plutselig svært dramatisk da en fremmed båt kom mot dem og bråstanset dem.

For en halv time tidligere observerte en fisker en båt drivende ved Skarvøy i Øygarden. Bak båten lå et drivgarn på slep, lagt ut for å fange laks. Fiskeren reagerte på den ulovlige tjuvfiskingen og ringte en kamerat i Statens naturoppsyn. Sammen la de en plan for å fange tjuvfiskeren.

Nektet å gi seg
Etterhvert som båten beveget seg bort fra stedet, holdt fiskeren oppsynsmannen løpende orientert om kursen. Han tok også bilder av båten og den mystiske fiskeren ombord, som var iført hvitt regntøy.

Da de aldrende kameratene kom til Sveslingen, antok oppsynsmannen at dette var tjuvfiskerne. Han stoppet båten og forlangte å bli forelagt garnene som lå gredd utover båtbunnen. At disse var rene, vekket ikke mistanken om at han trolig hadde tatt feil fiskebåt. Heller ikke den beskjedne fangsten kameratene viste fram, og at ikke en eneste laks var å finne i båten, fikk oppsynsmannen til å vike en tomme. 72-åringen ble anmeldt for tjuvfiske.

Umulig teori
Etter to og et halvt år kom saken opp for retten onsdag. Der ble de klart at bevisene mot 72-åringen var enda mer beskjedne enn fangsten til kameratene. Da dommerne også fikk vite at ingen av dem hadde hvitt regntøy og at tidspunkter stred mot all logikk, valgte de å frifinne den gamle mannen.

«Retten legger vekt på at båten vitnene så klokken 12.50 befant seg ihvertfall cirka to nautiske sjømil i luftlinje fra der tiltalte ble stoppet klokken 13.00. Ved å holde en hastighet på fem knop som båten skal ha holdt tilsier det at man bruker cirka 25 minutter på å kjøre to nautiske sjømil. Retten finner at det foreligger tvil om tiltalte, som er 72 år gammel, i løpet av 15 minutter skal kunne ha dratt garnene, rensket garnene og gredd dem utover båten og i tillegg ha kjørt mer en to nautiske mil med en fart på fem knop.» heter det i dommen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.