RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fjerner benkesperrer etter kritikk


BARE SITTE: De nye benkene i Akerselvalmenningen i Bjørvika i Oslo ble utstyrt med armlener. Nå skal de fjernes på to av benkene.
BARE SITTE: De nye benkene i Akerselvalmenningen i Bjørvika i Oslo ble utstyrt med armlener. Nå skal de fjernes på to av benkene. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Bjørvika Utvikling fikk kritikk for «fiendtlig arkitektur». Nå fjernes benkesperrene.

OSLO (Nettavisen): «Fullstendig hjerterått», «Skammelig». Slik lød noen av kommentarene. Benkene som ble utstyrt med armlener eller sperrer i den nye Akerselvalmenningen i Bjørvika i Oslo har høstet kritikk. Flere mente at dette var et uttrykk for en fiendtlig arkitektur og et ønske om å gjøre oppholdet i byrommet vanskeligere for hjemløse.

Les også: Raser mot liggeforbud-benker

Bjørvika Utvikling, som er ansvarlig for parken, avviste at det var hensikten, men fjerner nå armlenene.

- Basert på den debatt som har vært rundt utforming av benker i Akerselvalmenningen nord og det faktum at Bjørvika Utvikling AS har et klart ønske om å ut utforme byrom som ivaretar behovet til flest mulig og inviterer til mangfoldig bruk vil vi fjerne armlener på to av benkene, sier daglig leder Geir Lynnebakken.

- Fornøyd med utfallet

Oslo kommune er deleier i Bjørvika Utvikling AS, og byråd for miljø- og samferdsel, Guri Melby (V), har hatt kontakt med selskapet om saken de siste dagene.

- Jeg setter stor pris på den gode dialogen og samarbeidet vi har med Bjørvika Utvikling. I en inkluderende by kan alle finne byrom i nærheten som passer for dem. Jeg er fornøyd med utfallet av saken slik den nå har blitt hvor vi får benker som ivaretar forskjellige behov, sier Melby ifølge en epost fra byrådsavdelingen.

SNAKKET SAMMEN: Samferdselsbyråd i Oslo, Guri Melby (V) tok kontakt med Bjørvika Utvikling da benkedebatten skjøt fart. Nå sier hun seg fornøyd med utfallet.

Geir Lynnebakken i Bjørvika Utvikling sier arbeidet med å fjerne sperrene skal utføres så snart det er tilgjengelig mannskap.

- Den siste benken beholdes inntil videre slik de er. Da vil begge alternativer være tilgjengelige, sier han.

Vil høste erfaringer

Bjørvika Utvikling sier de vil høste brukserfaring og deretter vurdere om det er hensiktsmessig med flere tiltak.

- I det videre planleggingsarbeid vil vi ta med oss de innspill som er mottatt og tilstrebe å etablere byrom som ivaretar mangfoldet i bruk og uttrykk. I de øvrige byrom som er ferdigstilt fra vår side mener vi at benkene har en enkel og åpen utforming allerede og gjør ingen tiltak, sier han.

- Slike benker kan ikke gode byutviklere akseptere! tordnet Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

- Folk vil ikke ha et Oslo har som har piggene ute mot de svakteste, kommenterte Lan Marie Nguyen Berg, Miljøpartiet De Grønnes listetopp i Oslo.

- Jeg skammer meg. Som borger av denne byen vil jeg at alle som oppholder seg i Oslo skal få anledning til å sitte og ligge på en benk. Det skulle bare mangle, uttalte Johanna Engen, styreleder i Velfeldsalliansen, til Nettavisen.

Men langt fra alle var negative til de nye benkene. Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mente benkene med sperrer sørger for at alle som trenger det får sette seg ned og at en person ikke kan oppta hele benken alene.

Les også: Vil ha flere parkbenker med sperrer

Nettavisen skrev 27. juli om de spesielle benkene i den lille parken ved Akerselvas utløp i Bjørvika. Det var friske innlegg for og imot liggeforbud-benkene i kommentarfeltet. Her er saken:

Benker med armlener som gjør det umulig å legge seg nedpå, får folk til å rase.

Posted by Nettavisen on Monday, July 27, 2015


NYE BENKER: Bjørvika Utvikling AS er ansvarlig for benkene, som flere mente var laget for å hindre folk fra å ligge på dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere