Fjerner friske bryster

Stadig flere kvinner i familier med arvelig brystkreft velger å fjerne brystene før de får påvist brystkreft.

- I familier med arvelig brystkreft har mellom ti og tjue kvinner til nå valgt å fjerne brystene før de har fått påvist brystkreft. Stadig flere gjør dette, sier seksjonsoverlege og dr. med. Pål Møller ved Radiumhospitalet til Dagsavisen.

Det er særlig kvinner med en bestemt form for genfeil som ønsker å ta dette drastiske skrittet. De har en økt risiko for å utvikle en hissig form for kreft som er vanskeligere å kurere.

- Vi har en bygd opp en stor virksomhet i Norge for å ta vare på familier med arvelig brystkreft. Kvinner i risikogruppen går til kontroller fra de er tretti år. Effekten av mammografi er god for de fleste former for arvelig brystkreft, men dessverre ikke god nok for dem med en genfeil som kalles BRCA1 – en genfeil som også gir eggstokk-kreft. Denne gruppen tilbys nå diagnostikk med MR i tillegg til mammografi. Mange velger også å fjerne eggstokkene ved overgangsalderen, noe som reduserer brystkreftrisikoen. Det er særlig kvinner i denne gruppen som velger å fjerne brystene før de blir syke, sier Møller til Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.