*Nettavisen* Nyheter.

Fjerner KOLS-medisiner

Regjeringen strammer inn på blåreseptordningen.

TV 2 Nettavisen har tidligere fortalt at Statens legemiddelverk hadde foreslått å endre regelverket for refusjon av visse typer KOLS- medisiner på blå resept og hvilke drastiske konsekvenser det kan få for de som har KOLS.

I begynnelsen av mai bestemte Helse- og omsorgsdepartementet seg for å endre blåreseptordningen i tråd med det som var foreslått. Vedtaket går imot alle råd fra fagmiljøet og pasientorganisasjoner.

- Jeg er redd for at konsekvensen av dette at enkelte kan bli alvorlig syke og i verste fall dø. At en eneste person som skulle dø som følge av dette, er en for mye, sier generalsekretær Finn Grønseth i Landsforeningen for hjerte og lungesyke til TV 2 Nettavisen.

Skrevet ut feil
Regjeringen mer at det er skrevet for mye av blant annet kombinasjonspreparater til KOLS-pasienter etter blåreseptforskriften § 9 i strid med regelverket, og til dels i strid med medisinsk indikasjon og faglige retningslinjer. En årsak til praksisen kan være at regelverket ikke har vært tydelig nok på hvilke legemidler som kan forskrives på blå resept for KOLS, heter det i revidert budsjett for 2006.

Departementet mener at endringen i blåreseptordningen vil sikre en bedre behandling av både KOLS-pasienter og astma-pasienter, fordi det er mer presist.

Sparer 76 millioner
Regjeringen vil spare 76 millioner kroner på endringen i refusjonsordningen.

Endringene medfører at KOLS-pasienter som har brukt visse medikamenter i årevis, mister retten til å få igjen penger for medisinbruken. De kan få refusjon for medisinbruken, men først etter å ha søkt gjennom egen fastlege og trygdeetaten. Det er satt i gang en overgangsordning som skal lette endringene.

- Jeg er veldig skuffet over regjeringspartiene som i opposisjon sa noe helt annet i forhold til hva de ville for pasientene våre, men i posisjon faller de i den samme byråkratiske budsjettkuttfella, sier han.

Nå vil LHL jobbe politisk det de kan for å få omgjort vedtaket, slik at ikke liv går tapt.

Regjeringen sier i revidert budsjett samtidig at de vil satse på en nasjonal plan for forebygging og behandling av KOLS. Planen vil bli presentert i Nasjonal helseplan i budsjettframlegget for 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.