Fjerner kontantstøtten for toåringer

Foto: Roald, Berit

- Bidrar til likestilling og integrering, sier Audun Lysbakken (SV). Slik blir den nye kontantstøtteordningen.

03.09.11 21:25

Regjeringen fjerner kontantstøtten for toåringer fra august 2012. Samtidig vil støtten økes for barn mellom ett og halvannet år.

- Dette er noe av det viktigste SV har fått til i årene i regjering fordi det bidrar til likestilling og integrering, sier Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) i en pressemelding.

I dag er det slik at foreldre med barn mellom ett og tre år kan få kontantstøtte. Foreldrene til 14.000 toåringer får i dag kontantstøtte. Dersom barnet ikke går noen timer i barnehagen, får man 3303 kroner i måneden per barn.

Det er satsen på 3303 kroner Regjeringen nå øker for barna som er mellom ett og halvannet år, til 5000 kroner. Denne går så ned igjen til 3303 kroner fra barnet er halvannet til to år.

- Har vært til hinder for integrering
SV har lenge ment at kontantstøtten er en dårlig løsning, fordi den har bidratt til å forsterke tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Ordningen har også vært et hinder for integrering, mener partiet.

- Det at vi fjerner kontantstøtten for 2-åringer gjør at vi får flere kvinner i arbeid og at flere innvandrerbarn får verdifull språkopplæring i barnehagen slik at de kan lykkes bedre i skolen. Samtidig vi støtter vi opp under et mer likestilt arbeidsliv, sier Lysbakken.

Hareide: - Frarøver barnefamilier valgfrihet
På den andre siden mener KrF, med partileder Knut Arild Hareide i spissen, at den nye ordningen vil frarøve barnefamilier valgfrihet.

- Jeg opplever dette som det sterkeste angrepet noen gang på barnefamiliers valgfrihet fra denne regjeringen, sier Hareide i en pressemelding.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Som et alternativ til den kommende ordningen, ønsker KrF å øke kontantstøtte til 7000 kr pr mnd for ettåringene og til 4000 kr for toåringene.

- Nå har de fleste kommuner endelig fått full barnehagedekning. Regjeringen burde heller øke kontantstøtten slik at valgfriheten styrkes, sier Hareide.

Derfor blir kontantstøtten endret
Ifølge SV har kontantstøtten fungert som en økonomisk støtteordning som har holdt flere kvinner hjemmeværende eller i deltidsjobb.

- Dagens kontantstøtte gir ikke først og fremst foreldre større valgfrihet til å være hjemme med egne barn, men belønner alle som ikke velger barnehageplass. Dette er derfor en viktig endring for likestillingen og integreringen i Norge, sier Audun Lysbakken.

- Flere offentlige utvalg (Østbergutvalget, Brochmannutvalget, Fordelingsutvalget og Kalheimutvalget) har påpekt at kontantstøtten har vært en hemsko for likestilling og integrering. Siden 2005 har den rødgrønne regjeringen bygd nesten 60 000 barnehageplasser og sikret retten til barnehageplass, skriver SV i pressemeldingen.

- Det har gjort det mulig å fjerne kontantstøtten for 2-åringen. Nå skal regjeringe i jobbe videre for å styrke barnehagene som en arena for fellesskap, mangfold og læring, sier Lysbakken.

- Vil tvinge foreldre til å søke barnehageplass
Når kontantstøttekuttet fra regjeringen vil trå i kraft fra august 2012, mener da KrF at det bli behov for flere barnehageplasser.

- Kontantstøttekuttet vil tvinge foreldre å søke barnehageplass, selv om de helst ville vært hjemme med toåringen. Det store paradokset er at dette vil føre til at mange barnefamilier verken vil få kontantstøtte eller barnehageplass, sier Knut Arild Hareide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.