RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik Wiggo Larsen (Demokraten)

Fjernet gapestokk

Sist oppdatert:
- Kommer noen av disse, kast dem ut av butikken, og tilkall hjelp! oppfordret Rema-bestyrer Dan Tore Håland. Nå må han fjerne gapestokken.

Som i amerikanske westernfilmer hadde også den lokale Rema-kjøpmannen sine egne wanted-plakater.

Etter å ha fastslått at verken politikerne eller politimyndighetene var istand til å få bukt med den stadig økende hverdagskriminaliteten tok Håland like gjerne i bruk den gammeldagse gapestokken.

De seks bildene som ble hengt ved kassadiskene i Rema-butikken på Ålekilene ble ifølge Dan Tore Håland printet ut fra Rema-kjedens videokameraer andre steder på Østlandet.

Men informasjonsrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet levnet ingen tvil om at butikkeieren på Ålekilen bryter norsk lov ved å ettersøke angivelige forbrytere med bilder:

Og på tirsdag ble det klart at Dan Tore Håland har fjernet bildene fra butikkveggen.

- Jeg har fått mange støtteerklæringer og klapp på skuldrene. Samtidig skjønner jeg at vi skal rette oss etter lovverket. Derfor ble bildene av de kriminelle fjernet fra butikken, forklarer Rema-kjøpmann Dan Tore Håland til Demokraten.

Etter lørdagens Demokraten-oppslag måtte Rema-bestyreren på Ålekilene bøye av for sine sjefer lenger opp i Rema-systemet.

Les saken: Setter butikktyver i gapestokk

De seks fotografiene av de antatt kriminelle personene som Håland hadde hengt opp på oppslagstavla ble beordret fjernet på flekken av Rema-toppen Arild Sletnes.

Unngikk bot
- Mye mulig at jeg gikk for langt. Det er sånt som kan skje når man er frustrert. Uansett står jeg fast på at det må gjøres noe med hverdagskriminaliteten i dette landet fort som svint, sier Håland.

- Kommer det en "lømmel" inn i en butikk eller et varemagasin som stjeler for f.eks 1000 kroner så får vedkommende knapt noen straff, sukker Håland.

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet mener det var fornuftig av Håland å følge direktivene han fikk fra sine foresatte i Rema-konsernet:

- Dersom butikkeieren ikke hadde fjernet bildene temmelig omgående, så ville han fått en reaksjon fra myndighetene, forteller Skåra.

- Å ta ut bilder fra overvåkingskameraene for så å vise fram disse til kundene er et krystallklart brudd på personopplysningsloven, understreker Skåra.

- Nå har butikkinnehaveren unngått sanksjonering fra dere?

- Ja, vi bruker ikke skattebetalernes penger på å utarbeide en sak og en rapport dersom vedkommende frivillig har fjernet bildemateriellet.

Men Skåra legger til at dersom butikkbestyreren hadde lagt bildene ut på Youtube eller Facebook, ville han ha vært adskillig nærmere en umiddelbar reaksjon.

Dan Tore Håland slipper ifølge egne utsagn også reaksjoner fra Rema Norge A/S.

- Her vil alt være som før, så sant jeg fjernet bildene med en gang. Det har jeg som sagt gjort. Vi får heller henge de opp på bakrommet, sier Håland tørt.

Folkets klare dom
På tirsdagdagens sisteside i Demokraten har Dan Tore Håland fått bred støtte for sitt gapestokk-påfunn.

87 prosent av i alt 120 deltakere i avisas nett-avstemming forsvarer bilde-offentliggjøringen, mens 13 prosent tar avstand fra publiseringen.

Dan Tore Håland: - Jeg er glad for å kunne være med på å skape debatt. Min påstand er at det brede lag av folket krever en skikkelig tilstramming av kriminalpolitikken. Folk som ikke klarer å se forskjell på mitt og ditt må straffes så det merkes, understreker Rema-bestyreren på Ålekilene.

Les flere saker på Demokraten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere