*Nettavisen* Nyheter.

Fjernet utedoen til naboen - 86.000 kroner gikk rett i dass

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

- En skikkelig skittsak, sier doflytter Hilmar Johansen.

18.11.12 18:08

Et utedo har utløst en innbitt nabokrangel på Sandhornøy i Nordland, skriver Avisa Nordland.

– Et sirkus av en skittsak, sier Hilmar Johansen (64).

Han er gårdbruker på Våg. I mai i fjor pløyde han om marka der doen sto. Utedoen var plassert på det som en gang var en brønn og har ikke vært i bruk på mange år. Dassen var på tur til å dette ned i brønnen.

- Den så ut som det skjeve tårn i Pisa, hevder Johansen.

- Jeg prøvde å rette den opp med gravemaskinen, men det gikk ikke. Så la jeg den over på sida og pella av fundamentet, fortsetter han.

Mest lest i Nettavisen nå:

Uenige
Deretter plasserte Hilmar Johansen det gebrekkelige byggverket inntil fritidshuset et stykke unna, fylte igjen den gamle brønnen og mente han hadde gjort et godt stykke arbeid.

Det mente ikke Svein H. Fagermo (49) som eier fritidshuset. Det vil si: han mener han eier fritidshuset og marka der doet sto og har stått i massevis av år inntil denne maidagen da Johansen og gravemaskinen gjorde vei i vellinga.

Han har fått et skjevt og skakt utedo lent opp til ene hjørnet av fritidsboligen på Våg. Han medgir at doen ikke har særlig verdi i seg selv.

- Men Johansen har tatt seg den frihet å gjøre hærverk på eiendommen min. Han tok ikke kontakt med meg før han fjernet utedoen, sier han.

– Johansen hevder han eier eiendommen inntil det motsatte er bevist?

– I 2005 kom det fram at det ikke var min fars navn huset sto på, men min tantes, som hadde skjøtet det over på en annen nevø. Da vi fant det ut, skjøtet han eiendommen over på meg, sier Fagermo.

Han sier at han har tinglyst skjøte og tinglyst målebrev på eiendommen.

Annen oppfatning
Hilmar Johansen har altså en annen oppfatning av eierforholdet.

– Det finnes ikke gyldige papirer på at Fagermo eier tomta. Inntil jeg får se det, er det jeg som eier eiendommen, og der gjør jeg som jeg vil, sier Johansen.

Inntil tildragelsen med utedoen var ikke eierforholdene noe stort tema, hevder både Fagermo og Johansen.

Så vi går tilbake til utedassen.

Hærverk

Ryktene om dens forsvinning nådde Fagermo som bor på Mo. Han tok turen til Sandhornøy og syntes slettes ikke om Johansens bedrifter.

- Hærverk, sa Fagermo.

Han krevde at Johansen betalte det det ville koste å sette opp igjen doet. Det vil si: først prøvde de å snakke sammen. Det gikk ikke så bra.

– Fagermo sa: piss off. Det var mildt sagt dårlig stemning, sier Johansen.

I det halvannet året som har gått, har ringperm etter ringperm fyltes med papirer med påstander og krav.

Saken gikk først til forliksrådet, senere til Salten tingrett. Der ble Johansen i en uteblivelsesdom i juni i år dømt til å betale 62 825 kroner. Med saksomkostninger og gebyrer er summen nå på 86 273 kroner. Johansen begjærte saken behandlet på nytt, noe tingretten avviste.

Dyrt do
Svein H. Fagermo understreker altså at han har tinglyst skjøte og tinglyst målebrev på eiendommen.

– Det viste jeg ham før saksbehandlingen gikk til forliksrådet. Han valgte å ikke ha tiltro til at dette var gangbare dokumenter i saken. Han vil ikke godta saksbehandlingen i kommunen, men da er det kommunen som er motpart, ikke jeg. , sier han.

– 62.825 kroner for et gammelt utedo som ikke er i bruk, er ganske mye?

– Jeg tilbød ham at vi kunne bli enige om en lavere sum i forliksrådet. Jeg kunne diskutere å halvere summen. Men han satte krav om at jeg godtok at det ikke var min eiendom, sier Fagermo. Bygger gjerde.

– Vil du bygge opp igjen utedoen?

– Nei. Jeg gjorde bare det advokaten sa og fikk et anbud på utbedring av skaden som Johansen har forvoldt.

– Hva skjer nå?

– Jeg har tenkt å pusse opp huset, og jeg kommer til å sette gjerder rundt eiendommen.

– Og du står fast på pengekravet?

– Ja, Johansen er dømt i tingretten til å betale pengene. Han kommer nok til å godta realitetene etter hvert. Men hele denne saken er unødvendig. Han hadde ikke trengt å rote seg opp i dette.

Les flere saker i Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.