RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flaskevann verre enn springvann

Sist oppdatert:
Flaskevann er ikke så sunt som du tror, ifølge en svensk test.

(SIDE2): Svenske Aftonbladet avslører at mineralvann ikke er så nyttig som du tror. Hele fem av tretten vann på flaske vil ikke blitt godkjent som springvann, skriver avisen.

For høye verdier
Tretten av de vanligste vanntypene på flaske ble kjøpt inn og innholdet ble deretter kontrollert mot svenske Livsmedelsverkets grenseverdier for det vanlige drikkevannet som kommer ut av springen.

Fem av tretten vanntyper hadde for høye verdier av salt, fluor, kalsium og magnesium.

Det velkjente merket Ramlösa kom verst ut i testen og hadde mer enn dobbelt så mye av grenseverdiene av salt og fluor.

Dobbelt så høyt i norske Farris
Side2 sjekker innholdet av natriumklorid i Farris og det viser seg at innholdet er dobbelt så høyt som i svenske Ramlösa.

Ifølge Livsmedelverket skal Sverige generelt prøve å minimere inntaket av natrium og for mye fluor kan føre til tannskader hos barn.

- Det stemmer sier seniorrådgiver i norske Mattilsynet, Morten Nicholls. Hvis du drikker mye flaskevann, som heter naturlig mineralvann kan man lett få i seg for mye mineraler og særlig salter, sier han til Side2.

- Drikker du Farris hver dag, eller saltvann for den sakens skyld, så er ikke det bra for kroppen, legger Nicholls til.

- Du vet ikke hva du får i deg
Han mener også at det ikke er så lett for folk flest å vite hva de får i seg.

- Mange vet ikke forskjellen på naturlig mineralvann og kildevann, men kildevann har de samme grenseverdiene som springvann og inneholder derfor lite mineraler. Naturlig mineralvann kan ha høye grenseverdier, og for noen kan det være skadelig ved høyt forbruk, mener han.

- Barn bør ikke drikke vannet
På flasken til Ramlösa står det skrevet at barn under sju år ikke bør drikke deres vann.

Også det svenske merket Loka hadde flaskevann med verdier av natrium som lå en god del over grenseverdien.

Avisen påpeker at det ikke er farlig for helsen å få i seg for mye kalsium eller magnesium og det ikke fins regler for hvor mye salter og mineraler flaskevann bør inneholde

Morten Nicholls i Mattilsynet påpeker at før kilden aksepteres som vannkilde i Norge skjer det en omfattende kartlegging for å sjekke at vannkvaliteten er akseptabel, men han utelukker ikke at saltnivået i for eksempel farris kan være skadelig for noen.

- Senere er det bedriften selv som analyserer og utøver internkontroller for å påse at flaskevannet har god kvalitet, sier han.

- Grenseverdiene i Sverige og Norge er ganske like og det kan være stor forskjell i den kjemiske sammensetningen for de ulike vanntypene.

- Ikke helsebringende
Da Nicholls holdt et innlegg om flaskevann i 2005 påpekte han at forbrukerne burde være mer bevisste og at man kun får det man betaler for dersom man vet hva man kjøper og har dårlig vann i springen.

Man får derimot ikke det man betaler for hvis man tror at vannet har bedre kvalitet enn det kranvann har eller tro at vannet er mer helsebringende enn vanlig drikkevann. Man bør også være obs dersom man skal ha en saltfattig diett.

HVA ER NATURLIG MINERALVANN?:

I Norge er det relativt få kilder for naturlig mineralvann og dessuten er markedet begrenset. Farris og Olden er to kjente merker. Imsdal og Christians er ikke naturlige mineralvann, men kildevann. Bonaqua og Taffel er hverken naturlig mineralvann eller kildevann, men springvann (drikkevann) som er renset/filtrert og tilsatt mineraler (salter) og kullsyre.

ProduktLandNatriumklorid

Aquas Verdes Spania 2720,0 mg/l

Apollinaris Tyskland 410,0 mg/l

Farris Norge 400,0 mg/l

Ramlösa Sverige 200,0 mg/l

San Pellegrino Italia 43,6 mg/l

Alpenrose Sveits 5,4 mg/l

Buxton Storbritannia 24,0 mg/l

FontVella Spania 13,1 mg/l

Perrier Frankrike 14,5 mg/l

Caledonian Storbritannia 6,6 mg/l

Evian Frankrike 5,5 mg/l

Vittel Frankrike 3,8 mg/l

Aqua Vera Italia 2,0 mg/l

Olden Norge 1,9 mg/l

(Kilde: Wikipedia)

VANNKILDER:
Som for drikkevann, er det fastsatt grenseverdier for innholdet av mikroorganismer i naturlig mineralvann og kildevann. Verken sykdomsfremkallende mikroorganismer (virus og bakterier), parasitter eller andre biologiske forurensningsfaktorer skal kunne påvises. Totalinnholdet av bakterier i naturlig mineralvann og kildevann skal ved tapping ligge på et lavt nivå, og en økning av bakteriemengden på flasken, skal komme som følge av en normal utvikling av kildens opprinnelige flora av mikroorganismer. I motsetning til alminnelig drikkevann, kan verken naturlig mineralvann eller kildevann være gjenstand for desinfeksjon (varmebehandling, tilsetting av klor e.l.), med formål å redusere eller fjerne de naturlig forekommende mikroorganismene.

(Kilde: Matportalen.no)

LES OGSÅ: Du drikker sopp

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere