*Nettavisen* Nyheter.

Flåte-mannen et mysterium

Foto: (Bergesen)

Hvordan havnet den ukjente mannen på en flåte midt ute i Skagerrak? Ingen vet.

21.04.06 13:16

Fredag ettermiddag var det fremdeles et mysterium hvordan den tynnkledde mannen med øst-europeisk utseende og perfekt engelsk uttale hadde havnet på en flåte midt ute i Skagerrak, 30 nautiske mil syd for Kristiansand.

Les kapteinens logg:«Han luktet som en geit»

Flåtemannen ble tilfeldigvis oppdaget av mannskapet om bord på den norske gasstankeren «Berge Odin» og plukket opp av mobbåten. Han skal da ha vært noe forkommen, men ellers i god form.

Klikk på bildet for å forstørre.

Solid flåte
Ingen vet foreløpig hvem mannen er, eller hvordan han kom seg dit. Mannen skal ha forklart at han har sittet på flåten i to-tre døgn.

Bildene av flåten bærer ikke preg av hastverksarbeid. Pallene er skrudd sammen med solide bolter og fire like oljefat merket «Mobil», er festet med ståltråd.

Med seg på flåten hadde han også en søppelpose. Flåten var ikke utstyrt med årer. Ifølge kapteinen på «Berge Odin» var mannen lettkledd og noe forkommet. Han skal etter det TV 2 Nettavisen erfarer ikke ha hatt noen id-papirer på seg.

- Mulig menneskesmugling
Mannen har ikke fortalt annet til kapteinen enn at han havnet på flåten ufrivillig. Utover dette er han svært lite samarbeidsvillig.

Fredag formiddag var «Berge Odin» på vei mot Stenungsund i Sverige. Svensk grensepoliti skal sammen med en patrulje fra det svenske sjøpolitiet dra ut til «Berge Odin» når den ankrer opp i i Stenungsund mellom klokken 15 og 16 i dag.

- Vi kommer til å reise ut ved hjelp fra det svenske sjøpolitiet. Der vil vi avhøre mannen, og om nødvendig leie inn en tolk, sier kommissær Gerd Bratlie i det svenske grensepolitiet til TV 2 Nettavisen.

Svensk politi etterforsker nå saken ut ifra teorien om at han skal ha blitt satt av flåten fra en båt, muligens som et forsøk på menneskesmugling.

- Han kan jo ikke ha kommet ut på havet av seg selv. Og det er meget alvorlig å etterlate en person i livsfare, sier hun.

Avhengig av mannes historie, vil det trolig bli de svenske immigrasjonsmyndighetene som overtar saken etter hvert.

- Foreløpig vet vi ingenting om hvem mannen er, hvor han kommer fra og hvilken historie som ligger bak, sier hun.

Ikke norsk etterforskning
Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er deres oppgave å etterforske saken.

- Dette var en redningsaksjon fra vår side, sier han.

Nestkommanderende ved Kystvaktskvadronen Sør, som har ansvaret for Norsk Økonomisk Sone mellom Norge, Sverige og Danmark, orlogskaptein Yngve Kristiansen, er ikke de koblet inn i saken.

- Det eneste vi vet er at KV Agder, som ligger til kai i Kristiansand, plukket opp en melding fra «Berge Odin» i dag tidlig om mannen de hadde plukket opp, sier Kristiansen til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at dersom Kystvakten skal kobles inn i etterforskningen, som å borde andre skip for undersøkelser, må det være på anmodning fra norsk politi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.