Gå til sidens hovedinnhold

- Flere av beboerne har ikke forsikring

Beboerne som bodde i leilighetskomplekset i Håvundveien i Skien mista alt de eide i storbrannen torsdag.

SKIEN (TA.no): Flere av leieboerne har ikke innboforsikring, så dette er veldig trist, sier huseieren, som nettopp har pussa opp huset for flere millioner, til Telemarksavisa.

Ved 17.40-tida torsdag satte brannvesenet inn en gravemaskin for å rive bygget, slik at de kunne få bukt med flammene inne i husets mange hulrom.

Inntil da hadde de spylt på med vann siden de ankom i 13.45-tida.

– Uten forsikring
Ingen av de 16 beboerne i de åtte leilighetene kom til skade i brannen.

Huseieren sier til TA at det var to personer inne i boligen da brannen brøt ut. Huset som brant ned ligger i Håvundveien like ved Gjerpen sykehjem.

– Brannen startet i kjøkkenet i den ene leiligheten i andre etasje. Jeg har nettopp pussa opp huset for fire-fem millioner kroner. Tre år har jeg brukt på oppussinga. Blant annet er alle kjøkken og bad bytta ut. Det er også veldig trist for noen av leieboerne, siden det er flere av dem som ikke har innboforsikring, sier huseieren.

Ektepar mistet alt
Et ektepar som bodde i en av leilighetene i første etasje er blant dem som mista alt de eide. De hadde fri fra jobb i går og var ute og handlet. Da de kom hjem sto huset i full fyr, omringet av brannbiler, polititjenestemenn, ambulansepersonell og mange skuelystne.

– Et innbrudd hadde vært greit, da mister en kanskje noen få ting. Men en brann tar alt, sier mannen, som ikke har innboforsikring.

– Så jeg vet ikke hva vi skal gjøre nå, sier han.

Kraftig vind
Brannsjef Guttorm Liebe i Skien brannvesen konstaterer at den kraftige vinden gjorde slokningsarbeidet svært vanskelig. Han forklarer at det store gamle trehuset er bygd om og pussa opp flere ganger, noe som gjør at det hadde mange hulrom, hvor det er vanskelig å slokke.


– Vi fikk først inn melding om at det brant i andre etasje og at brannen hadde spredd seg til takkonstruksjonen. Det som skjedde var at vi rundt klokka 13.42 med litt tidsdifferanse fikk melding om to branner – denne i Håvundveien og en i Meiersvingen. Derfor tilkalte vi Porsgrunn brannvesen som dro hit, mens vi dro til Meiersvingen. I Meiersvingen var det ingen brann, så da kom vi også ned hit. Men det gjorde nok at vi mista 10–15 minutter i startfasen, sier Liebe.

Brannvesenet klarte ikke å få kontroll på brannen, og de konsentrerte seg om å forhindre spredning til nabohusa.

– Hadde huset ligget helt alene ute på et jorde så hadde vi bare latt det brenne. Men vi tør ikke slippe flammene løs når det er andre hus så nærme, så det er derfor vi har kjørt på med vann hele tida, forklarer Liebe.

Ved 17.40-tida satte de inn en gravemaskin med klo for å rive vegger og tak. Brannvesenet vil jobbe videre med slokningsarbeidet til utover fredag formiddag.

Familie og venner
Operasjonsleder Gisle Småge ved Telemark politidistrikt sier at de har snakket med beboerne.

– Vi har oversikt over alle beboerne, og det er så langt ikke meldt om at vi må hjelpe noen med midlertidig bosted. Så de fleste har nok fått hjelp av familie og venner, sier Småge.

Det var heller ikke noen av de berørte beboerne som hadde behov for krisehjelp. I forbindelse med slokningsarbeidet ble Håvundveien stengt for trafikk. Torsdag kveld var det ennå ukjent hvordan brannen i det store leilighetskomplekset startet.

Les flere saker hos TA.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot