Gå til sidens hovedinnhold

Flere barn får diabetes

Stadig flere norske barn får type2-diabetes, ifølge en ny norsk undersøkelse.

(SIDE2): Utviklingen er heldigvis ikke så alarmerende som i USA, men stadig flere norske barn er nå i faresonen for å få type 2-diabetes, melder Norges diabetes forbund.

- Overvekt og nedsatt fysisk aktivitet er årsaken, forteller professor Knut Dahl- Jørgensen til Norges diabetes forbund.

Alle landets 24 barneavdelinger deltok i prosjektet og sluttrapporten viste15 registrerte tilfeller av type 2-diabetes. Rapporten viser tegn til at forekomsten er noe større i Oslo som har stor innvandrer befolkning. Hele 4 av 5 barn med diabetes type 2 er av asiatisk herkomst.

- Dessverre har vi observert en vektøkning i barnebefolkningen her hjemme og frykter at denne utviklingen vil føre til flere tilfeller av type 2-diabetes hos barn og unge også her. Men heldigvis er ikke utviklingen på langt nær så alarmerende som i USA, sier professor Knut Dahl-Jørgensen til Norges Diabetes forbund.

- Nesten 150 millioner har type 2-diabetes i verden, og Verdens helseorganisasjon forventer at antallet vil fordoble seg i løpet av 25 år, forteller han.

- Vi vet at type 2-diabetes har nøye sammenheng med overvekt, arvelig disposisjon og fysisk inaktivitet. Tendensen er den samme over hele verden: Økende overvekt og lav fysisk aktivitet knyttet til mer urban livsstil, har gitt en sterk økning av type 2-diabetes, sier Jørgensen til Norges diabetes forbund.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken