RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere barn og unge etterlatt i utlandet i fjor


Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er opprørt over at barn og unge blir etterlatt i utlandet av sine foreldre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er opprørt over at barn og unge blir etterlatt i utlandet av sine foreldre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Minst 65 barn og unge ble ufrivillig etterlatt i utlandet i fjor. Det reelle tallet kan være langt høyere.

Integreringsrådgiverne rapporterte inn 65 saker i fjor som handlet om barn og unge som var ufrivillig etterlatt i utlandet. Året før var det 56 saker.

Samtidig rapporterte Kompetanseteamet om totalt 107 saker som handlet om opphold i utlandet. 79 av disse sakene var kategorisert som ufrivillig opphold, mens de øvrige sakene er bekymringer knyttet til andre forhold – inkludert mulig tvangsekteskap eller vold. Det var en økning fra 79 saker fra 2016 og 59 fra 2015.

Ifølge Kunnskapsdepartementet er det stor grad av overlapp mellom sakene som rapporteres fra Integreringsrådgiverne og fra Kompetanseteamet.

I tillegg rapporterte Minoritetsrådgiverne totalt inn 239 nye saker til Mangfolds- og integreringsdirektoratet, melder NRK.

De fleste av disse sakene gjelder forebygging av sosial kontroll i Norge. 20 saker handlet om barn og unge som var etterlatt i utlandet mot sin vilje. Det var en dobling fra året før.

Integreringsminister Jan Tore Sanner (H) sier det er uakseptabelt at barn og unge etterlates i utlandet.

– De frarøves retten til å gå på skole. De frarøves venner og miljø i Norge, og mange utsettes for å komme på disiplinærskoler og for vold, sier han til NRK.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere