*Nettavisen* Nyheter.

Flere blir tvangsutsendt enn noen gang tidligere

UTSENDELSER: Politiet kommer ikke til å nå regjeringens mål om å sende ut 9.000 personer før nyttår. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Selv om flere utlendinger enn noen gang før blir sendt ut av landet med tvang, sier politiet at de ikke kommer til å nå regjeringens mål om å sende ut 9.000 personer før nyttår.

30.12.16 13:28

Politiet vil derfor gjøre en målrettet innsats før 2017 setter inn, melder NRK.

Når ikke regjeringens mål

Ved utgangen av november hadde politiet sendt ut 7.300 personer. Det er fem prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor, skriver politiet i en pressemelding.

- Vi er fornøyd med å sette ny rekord i et år med svært lave asylankomster, sier PU-sjef Morten Hojem Ervik.

Til tross for rekord i antall utsendelser, tror Ervik neppe politiet vil nå regjeringens mål om 9.000 utsendelser før nyttår.

- Sammen med politidistriktene jobber vi målrettet de siste ukene for å søke å nå opp mot årets måltall, men vi ser at 9000 blir vanskelig å nå i år. Dette skyldes flere faktorer. De lave asylankomstene har betydd at færre personer har blitt returnert etter hurtigprosedyrer. I tillegg er Norge langt fra alene i Europa om å ønske å returnere personer uten lovlig opphold, forteller PU-sjefen.

Av de vel 7.312 som er sendt ut med tvang, var 2.041 straffet, eller vel én av fire. De fleste av disse er fra Romania, Polen og Litauen. Statsborgere fra disse tre landene utgjør 43 prosent av de rundt 2.000 straffedømte som er tvangsutsendt.

Nettavisen har vært i kontakt med Politiets Utlendingsenhet, som ikke vil kommentere antall utsendelser i desember.

- PU jobber fortløpende hele året gjennom med å uttransportere personer uten lovlig opphold i Norge. Vi kan ikke kommentere pågående arbeid. kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset.

(artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: - Vi er fornøyd med å sette ny rekord i et år med svært lave asylankomster, sier PU-sjef Morten Hojem Ervik. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Viktig at de forlater landet

Fabian Stang (H), statssekretær for innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), sier til NRK at han ikke er like fornøyd som PU-sjef Morten Hojem Ervik.

- Det er fortsatt en del som ennå er i Norge som ikke har krav på asyl, og som da skal uttransporteres. Det er viktig at de forlater landet, av hensyn til hele asylinstituttet. Skal vi kunne ta godt vare på de som har behov for asyl så må de som ikke har det reise, enten ved politiets hjelp eller på egen hånd, sier Stang til P2 Nyhetsmorgen.

– Det er jo alltid brutalt når man er nødt til å bruke politiet til å få mennesker til å gjøre det de er pålagt, sier Stang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.