RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere frikjennes for voldtekt

Sist oppdatert:
DNA-bevisenes inntog kan ha gjort det vanskeligere å få dømt voldtektsmenn.

Matching av biologiske spor ved hjelp av DNA-analyser har gjort det svært vanskelig for en voldtektsforbryter å hevde at han ikke har vært på åstedet. Likevel ender rettssaker med voldtektstiltaler med frifinnelse tre ganger oftere enn ved andre tiltaler, skriver Aftenposten.

I vinter så Riksadvokaten seg nødt til å sette ned et eget utvalg for å finne årsaken. Nå lanserer utvalget en teori om at DNA-sporene kan ha gjort det vanskeligere å bevise voldtekt. Tidligere pleide gjerningsmennene ofte å nekte for at de i det hele tatt hadde vært på åstedet - en komplisert løgn det ikke er så vanskelig å motbevise.

- Flest flest er klar over at man legger igjen DNA, og det er ikke lenger like vanlig å nekte for tilstedeværelse. I stedet forklarer man at ja, det har vært kontakt, men den var frivillig. Dette skjer i det lukkede rom, og er langt vanskeligere å motbevise. Det finnes ingen andre vitner enn de to involverte. Forutsatt at det ikke er fysiske spor etter voldtekten, så ender man opp i en situasjon der ord står mot ord, sier statsadvokat Bjørn K. Soknes, som leder utvalget, til Aftenposten.

Den siste tiden har det vært fem overfallsvoldtekter eller forsøk på overfallsvoldtekter i Oslo. Politiet antar at de er begått av ulike gjerningsmenn, og oppfordrer jenter til å ikke gå alene hjem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere