RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere hundre demonstrerte i Oslo

Sist oppdatert:
Kurdere i Oslo demonstrerte mot krigstrusselen fra Tyrkia.

(iOslo.no) Mellom 200 og 300 demonstranter gikk i tog fra Jernbanetorget opp til den tyrkiske ambassaden lørdag. Målet er å stoppe Tyrkia fra å gå til full krig mot Kurdistan.

«Tyrkia - terrorist» ropte demonstrantene i aksjonen, som søker å oppnå at norske myndigheter går inn i konflikten i det krigsherjede området som fredsmegler.

Demonstrasjonen er en reaksjon på den økte trusselen om krigshandlinger i Kurdistan over grensen til Irak. Det har i over en uke vært kamphandlinger mellom gerilja fra PKK (det kurdiske arbeiderpartiet) og tyrkiske soldater. Trefningene har ført til flere titalls døde på begge sider. Ifølge tyrkiske medier krever myndighetene at lederne for PKK utleveres - tilsammen 153 medlemmer.

Iskaldt
Forholdet er iskaldt etter at PKK tok åtte tyrkiske soldater til fange søndag i forrige uke. Den tyrkiske nasjonalforsamlingen har svart med å godkjenne regjeringens planer om invasjon av irakisk Kurdistan. Tyrkia har lenge krevd at USA og Irak slår ned på kurderne som angriper mål inne i Irak, men har så langt ikke fått gjennomslag.

Ifølge nyhetsbyrået AP sa USAs øverstkommanderende for Nord-Irak så sent som fredag at det ikke er det amerikanske forsvarets ansvar å ta hånd om de kurdiske opprørerne, og at han ikke ville gripe inn i konflikten. Det har ikke lagt noen demper på gemyttene i Tyrkia.

- Stopp krigshandlingene
Allikevel kan det nærme seg en løsning for de åtte tilfangetagne tyrkiske soldatene. Flere kurdiske organisasjoner har bedt PKK stoppe krigshandlingene og slippe fangene.

Øverstkommanderende for den tyrkiske hæren sa lørdag at han ville avvente utfallet av statsminister Erdogans møte med George W. Bush 5. november før han ville bestemme seg for om det blir invasjon.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere