RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere kan få fleksibel AFP-ordning

Sist oppdatert:
Flere titusen pensjonister med gammel AFP-ordning kan likevel få bedre mulighet til å jobbe ved siden av.

Flere årskull faller mellom to stoler når den nye ordningen for avtalefestet pensjon trer i kraft. Derfor lover regjeringen nå å vurdere tilpasninger i regelverket.

– Hensikten er å styrke disse personenes mulighet til å kombinere arbeid og pensjon, sier statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ett år senere
Opprinnelig var det meningen at den nye AFP-ordningen skulle starte 1. januar 2010, men regjeringen forskyver nå innføringen med ett år. Det samme gjelder muligheten for fleksibel pensjon, altså at man kan jobbe så mye man vil ved siden av uten å bli trukket i pensjon.

Dermed må innfasingen av ny AFP justeres for 1948-kullet. Det skjer på den måten at de som tar ut pensjon i 2010 får AFP beregnet etter dagens regler. Samtidig legger regjeringen opp til at personer som er født i 1948 skal få ny AFP dersom pensjonen først tas ut etter 1. januar 2011.

Flere årskull
– I tillegg er regjeringen innstilt på å vurdere tilpasninger for de andre årskullene som har rett til dagens AFP. Vi har fått mange henvendelser fra folk i denne gruppen. Mange er opptatt av dette, sier statssekretær Støstad. Han sikter her til årskullene 1944-1947 samt de i 1948-årgangen som tar ut AFP i 2010.

– Her dreier det seg om flere titusen personer, sier Støstad. Regjeringen legger opp til å komme med de nye lovendringene i løpet av våren 2009.

– Det er forskjellige praktiske måter å gjøre dette på. Vi prioriterer denne endringen av regelverket, sier statssekretæren.

80 prosent av dagens 62-åringer har rett til AFP. Dagens ordning gir bare mulighet til å tjene 15.000 kroner ved siden av pensjonen, mens den nye AFP-ordningen ikke har noe tak på hvor mye man kan tjene på si.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere