*Nettavisen* Nyheter.

Flere konflikter med nye bidragsregler

15 måneder etter at de nye reglene for barnebidrag ble innført, har konfliktnivået i bidragssaker økt. Målet var at reglene skulle være konfliktdempende.

23.01.05 08:24

Reglene skulle gjøre hverdagen enklere og fordelingen av utgifter mellom mor og far mer rettferdig. Men for mange har de i stedet bidratt til å øke dragkampen med barna i midten. Både bidragsytere og -mottakere mener å bli forfordelt i et komplisert og tungrodd system.

Ifølge tall fra Rikstrygdeverket, befinner 47,3 prosent av sakene der etaten har fastsatt bidragsnivået i samværsklasse 0. Det skulle bety at snaut halvparten av bidragspliktige har samvær en gang i måneden eller mindre.

På spørsmål om reglene har fungert etter intensjonen, svarer psykolog og samlivsforsker Frode Thuen Dagsavisen:

- Under forutsetning av at partnerne er enige, er de nye reglene et riktigere foredelingsprinsipp. Med det nye regelverket ble det økonomiske momentet i samværsdiskusjnene tydeligere. Hver enkelt dag vil slå ut på bidraget. Deltidsforeldre ønsker å redusere bidraget, og de med daglig omsorg vil øke det. Reglene er konfliktskapende. Og hvis konflikten øker, er det selvsagt ikke til barnas beste, sier Thuen.

Han mener de gamle reglene var enklere å forholde seg til.

Leder i Foreningen 2 Foreldre, Rune Harald Rækken, mener ikke hovedproblemet er reformen i seg selv. Han mener problemene bunner i dokumentasjonen av savmær.

- Dette skyldes svakheter i barneloven, og har ikke noe med bidragsordningen som sådan å gjøre, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag