Gå til sidens hovedinnhold

- Flere må flys ut av landet

Høyres André Dahl mener det var på høy tid at Storberget tok grep og sendte ut asylsøkere.

- Vi kommer til å følge nøye med så ikke dette bare blir en stor mediejippo, men at det blir mye mer av dette, sier stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) til Nettavisen.

For første gang tvangssendte norske myndigheter 30 irakere med ulovlig opphold ut av landet søndag kveld. 11 av disse var straffedømte.

Les også: Her kastes irakerne ut

- Ikke et sekund for tidlig
Dahl mener aksjonen ikke kom en dag for tidlig.

- Regjeringens politikk har ført til en ukontrollert asyltilstrømning. At de nå begynner å rette opp noe av feilene grunnet feilslått asylpolitikk, er ikke et sekund for tidlig. Høyre håper at dette er starten på at man får ned tallet på ubegrunnede asylsøkere, sier han bestemt.

I neste års statsbudsjett tar regjeringen høyde for at det skal komme rekordmange asylsøkere i 2010, om lag 18.500.

Til sammenligning kom det bare 5500 asylsøkere til Norge da Høyre-leder Erna Solberg var kommunalminister.

- Erna Solberg fikk ned tallet fra 18.000 til 5000, så vi håper at tallene nå kan gå ned igjen. Kanskje de burde se litt på hva som var grunnen til at Solberg fikk tallene ned, foreslår Dahl.

- Bra med ikke bare løst prat
Han berømmer likevel politiet for jobben de nå har gjort med sende irakerne ut av landet.

- Det er ikke annet å gjøre enn å faktisk berømme politiet for den innsatsen de har gjort. Dette er jo i pakt med det vi har etterlyst lenge, at man har en offensiv innvandringspolitikk som er streng med rettferdig. Man skal faktisk ha grunnlag for å ha opphold i Norge, sier Dahl til Nettavisen.

Også justisminister Knut Storberget får ros for utsendelsene fra Høyre-politikeren.

- Det ble jo undertegnet en returavtale med Irak i mai. Dette viser hvor viktig det er å få på plass slike returavtaler. Det er bra at det ikke bare blir løst prat og at man også gjennomfører, sier han.

- Utfordringen er ikke løst
Dahl mener tvangsretur gir et bra signal til andre som er ulovlig er i Norge.

- Vi skal beskytte de som trenger det, og de som ikke har tilsvarende behov, skal ut. Det skal ikke være lettvint å komme til Norge, og i tilfeller hvor det er folk som ikke har grunnlag for opphold, bør man praktisere tvangsretur, sier Dahl.

Han håper nå at Storberget følger opp, og at vi vil se mer handling i tiden som kommer.

- Jeg tror ikke at utfordringen er løst ved at bare disse er sendt ut, sier Dahl.

Han påpeker at det også er mange asylsøkere med ulovlig opphold, som myndighetene ikke har oversikt over, og som man bør finne.

- Redusere bistandsmidlene
Høyre mener at et bra tiltak for å få ned antall asylsøkere, kan være å gi en belønning til land som tar imot egne borgere som har søkt asyl her i landet.

- For eksempel hvis et land mottar bistandsmidler, og ikke tar imot egne borgere, så kanskje man skal redusere bistandsmidlene. Det er et av tiltakene vi vil at regjeringen skal vurdere, slik at bistand også kan blandes som en pisk og en gulrot, sier Dahl.

Da Erna Solberg var kommunalminister, lagde regjeringen blant annet «skrekkfilmer» som skulle skremme asylsøkere fra å komme til Norge.

- Filmene vi lagde er et eksempel på hva man kan gjøre. For det er noen som tror det er gull og grønn skoger å sitte på et mottak, sier han.

Han mener også det kan være lurt å endre navnet på de såkalte påventemottakene, til utreisemottak.

- Når det heter ventemottak virker det som om man venter på noe som ikke skal skje, sier Dahl.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot