*Nettavisen* Nyheter.

Flere mister jobben etter Facebook-oppdateringer

FARLIG FARVANN? Norske arbeidstakere har mistet jobben etter uforsiktige statusoppdateringer på Facebook. Foto: Karen Bleier (AFP/NTB Scanpix)

Arbeidsrettsadvokat ber arbeidsgivere lage fornuftige kjøreregler for ansattes bruk av sosiale medier.

OSLO (Nettavisen): Lite gjennomtenkte Facebook-oppdateringer bringer i økende grad norske arbeidstakere på kant med arbeidsgiveren. Ekspertene ber arbeidstakere være forsiktige med hva de ligger ut på sosiale medier og de råder arbeidsgivere om å få på plass fornuftige kjøreregler.

- Vi har hatt noen få saker der oppdateringer på sosiale medier har ledet til at folk har mistet jobben, sier partner og advokat Håvard Sandnes i advokatfirmaet Arntzen de Besche til Nettavisen.

Arbeidsrettsadvokaten vil ikke konkretisere, men sier det dreier seg om saker hvor arbeidstaker ikke har tenkt seg om og publisert informasjon som åpenbart ikke skulle ha vært offentliggjort.

- Lage retningslinjer

- Mitt inntrykk er at arbeidsgivere og arbeidstakere stort sett finner ut av dette. Mange bedrifter lager fornuftige retningslinjer for bruk av sosiale medier, retningslinjer som verken betyr totalt frislipp eller total kontroll, sier Sandnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVOKAT: Håvard Sandnes, advokat og partner i Arntzen de Besche. Foto: Morten Brakestad (Artnzen de Besche)

- Hvilke råd vil du gi til folk om hva de bør og ikke bør legge ut for eksempel på Facebook?

- Rådet er å ha et bevisst forhold til hva man legger ut. Og folk bør tenke seg nøye om før de publiserer informasjon om sin arbeidsgiver. Arbeidsgivere som irriterer seg over at de ansatte bruker for mye av arbeidstiden på sosiale medier bør lage fornuftige kjøreregler slik at de ansatte vet hva de skal forholde seg til.

- Ble bedt om å slette

Bjørn Mietinen, første nestleder i fagforbundet Handel og Kontor, sier han kjenner til et ferskt eksempel der en person fikk en klar oppfordring fra arbeidsgiver om å slette en statusoppdatering på Facebook.

- Jeg har også hørt om et tilfelle der en statusoppdatering er brukt som delbegrunnelse for en oppsigelse, sier Mietinen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIR RÅD: Bjørn Mietinen, 1. nestleder i Handel og Kontor, råder sine medlemmer til å tenke seg godt om hva de legger ut av informasjon om arbeidsgiver på sosiale medier. Foto: (Handel og Kontor)


- Vi ser mer av dette nå enn for ti år siden, men mitt inntrykk er at norske arbeidsgivere klarer å sette fornuftige grenser, så det er ikke snakk om en bølge av saker, sier Mietinen.

Lojalitetsplikt

Hans råd både til HK-medlemmer og andre er at folk bør være forsiktige med hva de legger ut av innhold på sosiale medier.

- Det er de samme reglene som gjelder her som ellers i arbeidslivet. Man har en lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver og bør tenke på hvordan man opptrer og uttaler seg. Det er mer og mer vanlig at slike regler er innbakt i det generelle arbeidsreglementet, og jeg tror dette er noe mange er seg bevisst, sier Mietinen.

Avslører sykemeldingsbløff

I Danmark melder blant andre fagforeningen HK om en jevnt stigende antall skriftlige advarsler eller oppsigelser på bakgrunn av Facebook-oppdateringer.

Sakene handler stort sett om ansatte som kritiserer sin arbeidsplass eller sjef eller om sykemeldte ansatte som via sosiale medier avslører at de kanskje ikke er så syke likevel, skriver Jyllands-Posten.

- Det meste blir håndtert lokalt, så det er vanskelig å si et tall. Men både antallet saker og henvendelser fra medlemmer som søker råd er klart økende. Og vi ser stadig flere oppsigelser som har sin bakgrunn i aktivitet på Facebook, sier Jeanette Hahnemann i danske HKs juriske avdeling ifølge Jyllands-Posten.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag