Gå til sidens hovedinnhold

Flere norske sextips

Kripos har i høst fått flere tips om mindreårige som får tilbud om sex på nett.

For fire uker siden lanserte Kripos sin «røde knapp» på Internett, en klikkbar knapp der barn og unge kan ta direkte kontakt med politiet dersom de blir seksuelt trakassert eller mobbet på nettet.

Flere hundre personer har allerede kontaktet Kripos.

- Det har vært ca. 230 tips og innlegg siden åpningen, noe som er en svak økning fra tidligere, sier politioverbetjent Jon Terje Dammen hos Kripos til Nettavisen.

- Dreining i tips
Dammen forteller at de nå får inn andre tips enn tidligere.

- Det er en mer dreining i typen tips etter at rød knapp kom. Tidligere var det veldig mye om nettsider som inneholdt typisk barnepornografisk innhold, og nå er det mer tips om chattekanaler som går mer på tilbud om sex til mindreårige, sier Dammen, og fortsetter:

- Det har skiftet fokus fra internasjonale nettsider til å komme ned på norske forhold, sier han.

- Få tulletips
Den røde knappen, som alle nettsteder fritt kan legge på sine sider, er blant annet å finne på den populære chattekanalen Windows Live Messenger. Til sammen er det nå ca. ti større nettsteder som har lastet opp knappen.

- Man kan enkelt trykke og sende et tips til politiet, og tipsmottaket er døgnbemannet. Dermed kan vi ta tak i ting ganske raskt, sier Dammen.

Av de 230 tipsene som har kommet inn, er bare et fåtall såkalte «tulletips». Totalt har Kripos også registrert 25.000 treff på tips.kripos.no.

De fleste leser sidene knyttet til seksuell utnytting av barn. Deretter kommer sidene knyttet til rasisme på nett og menneskehandel. Mange henter også ned «politiknappen» og tester internettfilteret.

Kripos presiserer at sidene deres ikke er utviklet eller skrevet for at mindre barn skal kunne håndtere tipsingen alene, og at dersom barn opplever noe som bør varsles om, må dette skje i samarbeid med voksne.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene