RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere personer er pågrepet av politiet


Flere hadde forskanset seg i en gymsal på et asylmottak i Lundby i Lunner kommune.
Flere hadde forskanset seg i en gymsal på et asylmottak i Lundby i Lunner kommune. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Flere personer er pågrepet av politiet og fraktet vekk fra stedet.

(AVISEN HADELAND):  Én politimann ble kjørt til legevakta med kuttskader etter situasjonen på Lunner asylmottak. Det skriver kommunikasjonsrådgiver Steinar Mæhlum ved Vestoppland politidistrikt i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Ifølge vår journalist på stedet, Atle Nielsen, har politiet ved 15.15-tida pågrepet flere personer ved asylmottaket Lundby i Lunner.

- Situasjonen har nå roet seg. Det er et massivt antall politibetjenter i området, og ambulanser har også kjørt av gårde. Skadeomfanget er ennå uklart, sier Nielsen.

Politiet rykket ut til Norsk Mottaksdrifts asylmottak på Lundby i Lunner klokka 12.00 torsdag. Bakgrunnen er, ifølge politiet, at en av beboerne skal omplasseres, men motsetter seg dette.

Politiet er på stedet der 25 beboere på asylmottaket på Lundby i Lunner kommune i Oppland har forskanset seg i en gymsal. Foto: Kine Therese Vik-Erstad / Hadeland


Litt etter klokka 15.30 opplyser mottakskoordinator Jon Anders Martinussen at vedkommende er tatt med vekk fra asylmottaket.

- I tillegg har jeg fått beskjed om at politiet har fraktet vekk ytterligere fem personer fra stedet. UDI jobber nå for å plassere disse personene i andre mottak, for å bryte opp denne grupperingen, forklarer Martinussen.

Forskanset seg i gymsalen

Mottakskoordinatoren opplyste tidligere torsdag at 25 beboere ved asylmottaket i Lunner hadde forskanset seg i gymsalen.

- Omplasseringen av personen dreier seg om at en person ikke er mindreårig, og dermed skal over til et ordinært mottak. I sympati med vedkommende har flere engasjert seg, sa mottakskoordinator Martinussen torsdag formiddag.

Mottaket er for dem mellom 15 og 18 år.

Ifølge Martinussen er det 36 beboere på mottaket.

Får ytterligere politibistand

Like før klokka 14.00 kom politiet ut fra bygningen med en mannsperson. Politiet bekrefter at dette er mannen som skal sendes videre.

Situasjonen ved mottaket er likevel ikke avklart. De rundt 25 som har forskanset seg ved mottaket, har kastet stein mot politiet.

Klokka 14.30 opplyser Pål Erik Teigen ved Vestoppland poltidistrikt at det også er utøvd hærverk mot politibiler og inne på mottaket.

- Politiet på Hadeland nå vil få bistand fra Oslo, Romerike og Nordre Buskerud. Vi vil samle styrkene for så å pågripe dem som står bak denne aksjonen, sier Teigen.

Han har ikke informasjon om at noen skal være skadet i opptøyene.

Det er også rekvidert politihelikopter til stedet.

Hjelmer og skuddsikre vester

Vår journalist, Kine Therese Vik-Erstad, var på stedet like etter klokka 12.00, men fikk ikke komme inn på området.

Det er fire politibiler på stedet og betjentene har ifølge Vik-Erstad på seg hjelmer og skuddsikre vester. Politiet har også med seg hund.

- Jeg regner med at de har tatt på seg verneutstyret i fall det skulle bli håndgemeng. Våre folk vet ikke hva beboerne kan ha utstyrt seg med. Dette er for egen sikkerhet, politiet har ikke planer om å ta seg inn på mottaket, opplyser vakthavende ved operasjonssentralen.

Like før klokka 13.00 ankom også lensmann i Gran og Lunner, Frank Magne Sletten, mottaket.

- 25 personer stengte seg inne i gymsal

Mottakskoordinator Jon Anders Martinussen, som ikke på stedet selv, er pekt ut som talsperson for Norsk mottaksdrift AS.

Mottaket på Lunby som åpnet i oktober 2013 er for mindreårige asylsøkere.

- Hvordan ivaretas sikkerheten til ansatte og beboere?

- Det er godt med politi på stedet og sikkerheten er slik jeg ser det ivaretatt. Dette er i utgangspunktet ikke en risikosituasjon, mener Martinussen.

- Politiet skal være ikledd hjelmer og skuddsikre vester.

- Jeg stoler på at politiet tar de avgjørelsene som de mener er best.

- Hvordan jobber dere videre?

- Forhåpentligvis løser situasjonen seg i løpet av kort tid. Da vil vi ut over dagen øke bemanningen, blant annet i form av tolk, for å informere beboerne om årsaken til at vi i utgangspunktet handlet som vi gjorde vedrørende omplasseringen, sier Martinussen.

Les flere saker hos Hadeland.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere