*Nettavisen* Nyheter.

Flere prøve-lekkasjer i ettermiddag

I morgen skal alle landets 10. klassinger ha den nasjonale prøven i skriving. Elevaksjonen truer med å offentliggjøre denne prøven på internett i ettermiddag.

01.02.05 11:47

De anonyme elevene bak Elevaksjonen er motstandere av de nasjonale prøvene, blant annet fordi de mener det fører til A- og B-skoler i Norge. TV 2 Nettavisen har laget en rangering av skolene etter fjorårets nasjonale prøver. Se skolelisten her.

Offentliggjør prøven
Dersom ikke statsråd Kristin Clemet trekker tilbake morgendagens nasjonale prøve i skriving, eller i det minste utsetter den i ett år, kommer Elevaksjonen til å offentliggjøre prøven senere i dag.

Dette blir i så fall andre gang at elevgruppen offentliggjør en nasjonal prøve før den blir gitt til elevene. Onsdag i forrige uke offentliggjorde elevgruppen den nasjonale leseprøven.

Krav til ministeren
I en epost til TV 2 Nettavisen kommer Elevaksjonen med kravene til utdanningsministeren:

«Klokken 15.45 publiseres halvparten av prøven. Om Clemet ikke har innfridd våre krav innen klokken 18.00, kommer resten av prøven på nett. Vi ønsker egentlig ikke å gå til det skritt å ødelegge og sabotere et stortingsvedtak. Men den arrogante måten Clemet opptrer på tvinger oss til å gjøre dette.» står det blant annet i e-posten.

Elevene er imot rangering av skoler basert på de nasjonale prøvene. TV 2 Nettavisen har tidligere publisert rangeringen av barneskolen basert på nasjonale prøver. Elevene ønsker ikke en lignende situasjon for ungdomsskolene.

- Stopper ikke prøvene
- Vi ser ingen grunn til å legge prøvene på is. De nasjonale prøvene er vedtatt av et enstemmig Storting, og ble senest behandlet i forbindelse med statsbudsjettet for 2005. Jeg kan ikke se at det har tilkommet nye momenter som gir grunn til å endre på det, sier utdanningsdirektør Petter Skarheim til Dagsavisen.

Kristin Clemet har tidligere sagt at offentliggjøring av prøvene er ulovlig, og at elevene som gjør dette bør straffes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.