Gå til sidens hovedinnhold

Flere sier nei til privatisering av omsorg

Stadig flere velgere er imot å privatisere helse- og omsorgstjenester i kommunene. Siden 2000 er dobbelt så mange imot private løsninger.

I dag mener hver tredje velger at helse- og omsorgstjenestene blir dårligere om tjenestene blir drevet av private aktører i stedet for kommunen. Stadig flere synes private løsninger i eldreomsorgen er en dårlig idé, ifølge NTB.

Siden 2000 er mistilliten til private omsorgstjenester blitt fordoblet, fra 16 prosent i 2000 til 33 prosent i 2003. Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført på oppdrag fra LO. Siden 1998 har antallet mennesker som tror tjenestene vil bli dårligere med private løsninger, økt fra 14 prosent til 33 prosent.

– Dette er jeg glad for. Folk ser at privatisering ikke gir bedre, men dårligere velferdstjenester, sier LO-leder Gerd-Liv Valla til Dagsvisen.

Anklager Høyre

Valla anklager Høyre og høyresiden for å drive et privatiseringsløp som folk er imot.

- Kommunalministeren har med bred penn anklaget oss for å være bakstreverske når vi ikke vil sette eldreomsorgen ut på anbud, og at vi kun dyrker egeninteresser. Det er tvert om Høyre og høyresiden som nå driver et ideologisk privatiseringsløp folk ikke vil ha, sier hun til Dagsavisen.

Regjeringen fortviler ikke

Men kommunalminister Erna Solbergs statssekretær, Morten Andreas Meyer, lar seg ikke fortvile.

- Regjeringen er opptatt av kvalitetsforbedringer i pleie- og omsorgstjenester helt uavhengig om det er kommunen selv, private leverandører eller frivillige som organiserer tjenestene, sier Meyer til Dagsavisen, som kommentar til mistilliten.

Meyer mener at Ap og Fagforbundet har skapt et feilaktig bilde og har drevet et korstog mot løsninger med private aktører.

- Det finnes ikke belegg for å si at det blir dårligere, sier han.

Stoltenberg langer ut mot Høyre

Ap skjerper kampen mot privatisering

Privatisering rammer lavtlønte

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg