*Nettavisen* Nyheter.

Flere skudd mot synagogen

Foto: TV2/Thomas Evensen

Natt til søndag ble det skutt flere skudd med automatvåpen mot synagogen i Oslo.

17.09.06 11:17

Det er skutt flere skudd med mot synagogen i Oslo. Politiet ble varslet rundt klokka 02.30 natt til søndag.

Leter etter gjerningsmenn
Området rundt synagogen var sperret av i flere timer. Politiet har lett med hundepatruljer etter eventuelle gjerningsmenn i området, og kriminalteknikere gransker åstedet.

Synagogen, som eies av Det Mosaiske Trossamfund, ligger i Bergstien 13 mellom Waldemar Thranes gate og St. Hanshaugen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er avfyrt rundt ti skudd. Vi vet ikke med sikkerhet hva slags våpen som ble brukt, men vi tror det har vært et automatvåpen av grovt kaliber, sier vaktleder Oddleif Sveinungsen ved kriminalvakten i Oslo.

Politiet har snakket med og avhørt en rekke vitner.

- Foreløpig har vi opplysninger på at det har vært én person, men vi har ingen oversikt over hvem som har vært i nærheten og hentet og bragt, sier Sveinungsen. En rød bil ble sett forlate stedet kort tid etter skytingen. Politiet har ingen mistanker om hvem gjerningsmannen kan være.

- Vi har såpass få opplysninger at vi ikke har noe konkret å lete etter. Vi vet at det er forsvunnet en liten, rød bil, men utover det har vi ingen andre opplysninger, sier Sveinungsen.

Venter på politiet
Forstander Anne Sender i Det mosaiske trossamfunnet i Oslo vil ikke kommentere saken nærmere før det er klart hvem som står bak.

- Nå politiet få lov til å gjøre jobben sin, og vi stoler på at de kommer opp med informasjon som man kan forholde seg til, sier Sender til TV2 Nettavisen.

Ifølge Aftenposten.no har politiet skjerpet vaktholdet rundt den israelske ambassaden i Oslo.

- Trist nyhet
Ved den israelske ambassaden i Oslo, var man søndag morgen ikke informert om skuddene mot synagogen, hevder talsmann for politiske, kulturelle og medierelaterte saksområder Aviad Ivri, overfor TV 2 Nettavisen.

- Jeg synes det er en trist nyhet, nå som jeg hører den fra deg, kommenterer Ivri.

Han sier ambassaden har full tillit til norske myndigheters håndtering av saken.

- Jeg har stor tiltro til vårt vertsskaps seriøsitet og beredskap, og jeg er sikker på at de vil gjøre alt som står i deres makt, fortelles det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aamodt, Lars

Trusler i november

Den 11. september skrev VG at ledelsen ved den jødiske menigheten i Oslo fikk varsel om at det var

terrorister på vei til Norge

for å utføre terror ved synagogen. Advarselen kom samtidig med at to algeriere med tilknytning til Norge ble arrestert, mistenkt for terror, i Italia.

Lørdag 29. juli ble to ruter på synagogen knust av en ung mann , som gjorde sitt fornødne etterpå.

Forstander Sender knyttet da hendelsene til situasjonen i Midtøsten og uttrykte ønske om ekstra beskyttelse av synagogen.

Terrorsikring i Trondheim
Den fjerde februar i år ble en flaske bensin eller annet brennbart materiale funnet ved inngangspartiet i bakgården i synagogen i Trondheim . Etiketten på flasken viste at den hadde vært forsøkt påtent. I etterkant av funnet skrev Adressa at synagogen ba om ekstra beskyttelse .

Fjernet kameraovervåking
Inntil 1. mars 2005 hadde synagogen overvåkingskamera som dekket gater, fortau og balkonger utenfor den jødiske synagogen. Kameraene ble fjernet etter krav fra Datatilsynet.

Det Mosaiske Trossamfundet brukte kameraovervåkingen for å kunne oppdage eventuelle angrep på synagogen.

I 2005 bevilget regjeringen 6,5 millioner kroner til terrorsikring av jødiske institusjoner i Norge, deriblant synagogen i Oslo.

TV2 Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.