RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MOT PELS: NOAHs fakkeltog mot pels samlet flere hundre mennesker i Oslo lørdag. Toget går fra Youngstorget til Stortinget.
MOT PELS: NOAHs fakkeltog mot pels samlet flere hundre mennesker i Oslo lørdag. Toget går fra Youngstorget til Stortinget. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Flere tusen i pelsprotest i 30 byer

Sist oppdatert:
I en lang rekke byer arrangeres det lørdag kveld fakkeltog mot pelsdyrhold. Til sammen gikk nesten 9.000 i tog, melder arrangørene.

I Oslo gikk toget fra Youngstorget til Stortinget, hvor det ble holdt appeller. Flere tusen hadde møtt opp før togstart ved 17-tiden lørdag.

– De siste tallene vi har fått opplyst, er 4.200. Fra andre byer rapporteres det om flere hundre, sa leder Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter til TV 2.

I en pressemelding fra NOAH senere på kvelden gikk det fram at 8.900 demonstrerte i 30 byer. Stedene er samlet her på organisasjonens nettside.

Blant slagordene på plakatene var «Ikke flere tomme ord, vi krever tomme bur».

Les også: Pelsdyraktivister dømt til å betale 550.000 kroner i erstatning

– Med nok et rekordoppmøte og rekordmange byer, viser NOAHs fakkeltog mot pels at folket aldri kommer til å glemme pelsdyrene. Vi gir oss rett og slett ikke i denne saken – pelsdyroppdrett skal bort, rev og mink skal slippe å leve i trange bur, sier Martinsen.

Krav om full nedleggelse

Blant slagordene på plakatene var «Ikke flere tomme ord, vi krever tomme bur». En av dem som deltok i markeringen i hovedstaden, var tegneserieskaper Lise Myhre. I en kronikk i VG skriver hun hvorfor.

– Utover å bli holdt i live i noen måneder, imøtekommes ikke ett eneste av dette ville dyrest iboende behov, skriver hun om reven som blir holdt i bur for å bli flådd og festet til en vinterjakke.

NOAH – for dyrs rettigheter står bak demonstrasjonene, og kravet er at pelsdyrnæringen legges ned.

Kan miste støtten

Organisasjonen er en blant flere som kommer til å miste statsstøtten, dersom regjeringens budsjettforslag går gjennom. Samtidig er det forslag om tilskudd til pelsdyrnæringen, 2 millioner kroner øremerket dyrevelferd.

– Det er en skandaløs prioritering. Landbruksministeren forsøker å kneble pelsdebatten samtidig som han gir 2 millioner kroner til pelsnæringen for at de skal pusse fasaden, sa Martinsen da budsjettet ble lagt fram.

Frivillige organisasjoner bør drives selvstendig og ikke være avhengig av støtte fra staten, sa regjeringen i sitt budsjettforslag.

– Endringer er på gang

Det var på forhånd varslet fakkeltog mot pelsdyrhold i 30 norske byer denne lørdagen.

Det er 14. året på rad med slike demonstrasjoner, og Martinsen har tro på at det virker.

– Vi hører fra politikerne at det store engasjementet hjelper. Det er flere partier som diskuterer dette spørsmålet, og det er endringer på gang, sier hun til TV 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere