Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere velger sukkerfri brus

Sist oppdatert:
Nordmenn svikter sukkerholdig brus, og salget av sukkerfrie varianter øker mer enn noensinne.

Norge ligger fortsatt på verdenstoppen i brusdrikking, men nå merker brusprodusentene endringer i folks helsevaner.

- Hver fjerde brusflaske vi selger er nå sukkerfri, sier direktør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen

Salg av sukkerholdige drikker og øl har gått jevnt og trutt nedover de siste årene. Salg av sukkerfri brus økte derimot med 8 prosent i 2003, ifølge Hasselgård.

Nedgangen i salget av sukkerholdig brus var på 5 prosent. Det betyr at hver nordmann i snitt reduserte årsforbruket av sukkerholdig brus med seks liter, fra 91 til 85 liter.

Ser endring
- Det virker nå som det er i ferd med å skje en endring. Sukkerfri brus tatt steget ut fra diabetikerhylla, og utgjør nå en stor gruppe smaksvarianter som selger på mer enn lavt kaloriinnhold, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Den total nedgangen av salg er alvorlig, men for oss er det helt fint at folk velger sukkerfritt. Det viktigste er at vi klarer å selge norskproduserte drikkevarer.

Han tror sukkerfritrenden er kommet for å bli, og er positiv til nordmenns nye helsevaner. De vil åpne nye muligheter for bransjen.

- Brusprodusentene satser nå på sukkerfrie varianter og lanserer stadig nye produkter. Og vannsalget for eksempel er helt prima.

Fortsatt problem
Sukkerforbruket til den norske befolkning er likevel forsatt et problem. Tall fra Helse- og sosialdirektoratet viser at sukker fortsatt utgjør 15 prosent av inntaket til norske fireåringer, 16 prosent hos ni-åringer og 18 prosent hos 13-åringer. Raffinert sukker bør ikke utgjøre mer enn 10 prosent av vårt daglige energiinntak.

Mest cola
Totalt ble det solgt 515 millioner liter brus i 2003. Dette er 15 millioner liter mindre enn i 2002, og mindre enn de siste fem årene.

60 prosent av brusen som ble solgt i fjor, var coladrikker, mens appelsin, sitron- og limesmaker utgjør de resterende prosentene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere