Gå til sidens hovedinnhold

Flere vil stumpe røyken

Stadig flere kjøper nikotinpreparater på apoteket. Se også hvilket legemiddel som økte mest i fjor.

(SIDE2:) Omsetningen av reseptfrie røykavvenningsmidler på apotek, har steget med mer enn 40 millioner siden 2003.

Det viser tall fra Apotekforeningen.

Tallene viser også at flest prøver å slutte i januar.

Stor økning
I 2003 omsatte nordmenn nikotinpreparater for mer enn 116 millioner kroner. Tallet steg til mer enn 157 millioner i 2006.

Fra 2005 til 2006 steg salget med 15 prosent.

- Det er en ganske kraftig økning i fjor og over flere år. Det betyr at vi bruker mer nikotinpreparater enn før, sier Oddbjørn Tysnes, direktør for apotekpolitikk i Apotekforeningen, til Side2.

I 2003 og 2004 var tallene for januar betraktelig høyere enn resten av året. Dette har imidlertid jevnet seg ut de siste to årene. I 2005 var det faktisk flere som kjøpte nikotinpreparater i desember enn i januar, mens det i 2006 var nesten like mange som kjøpte preparatene i januar og desember.

- Før var det et januarfenomen på grunn av nyttårsforsetter. Nå er det jevnere salg gjennom hele året. Folk tar det mer alvorlig enn før, sier Tysnes.

Tysnes tror kampanjene mot røyking kan være en av årsakene til økningen.

- Våre tall sier ikke noe om hvorfor det er slik. Men vi regner med at det er kampanjene som hjelper, sier han.

Kjøper mest leddgiktmedisin
Etanercept (Enbrel) topper listen over det mest omsatte legemiddelet fra apotek i fjor. Det ble solgt etanercept for 429 millioner kroner, noe som er en økning på 15,6 prosent fra året før. Det var likevel Humira som økte mest av den legemiddelgruppen fra året før. Humira økte 34,1 prosent fra året før.

Enbrel, Humira og Remicade er kostbare legemidler som kan brukes ved leddgikt når man ikke når behandlingsmålene med andre legemidler. Det er den legemiddelgruppen med sterkest vekst målt i både verdi og forbruk. Finansieringsansvaret for disse legemidlene ble overført fra folketrygdens blåreseptordning til de regionale helseforetakene fra 1. juni 2006.

Det var likevel legemiddelet Zocor som totalt sett økte mest i omsetning i 2006. Zocor reduserer kolestrolet og økte 57,2 prosent. Totalt sett omsatte Zocor for 268,4 millioner kroner. I samme kategori som Zocor finner du Lipitor, som ble nest mest kjøpt i 2006. Det hadde likevel mest nedgang på hele 31,5 prosent.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar