RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flertall for ny avlyttingslov

Sist oppdatert:
Alt ligger an til at politiet vil få lov til å drive romavlytting i Norge. Flertallet på Stortinget støtter Dørums kontroversielle lovforslag.

Det har tidligere vært lov å avlytte telefoner, men ikke å installere avlyttingsutstyr i et rom. Når den nye loven blir vedtatt, åpner det for en helt ny etterforskningsmetode for norsk politi.

- Dette er en veldig vanskelig sak, hvor vi må ta hensyn til individets rettssikkerhet og samtidig ivareta samfunnets behov for trygget, sier saksordfører i justiskomiteen, Ingjerd Schou (H), til TV 2 Nettavisen.

Senker krav til mistanke
I dag avleverer Justiskomiteen sin innstilling til Stortinget til ny lov om romavlytting. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, ligger det an til at lovforslaget vil få bred oppslutning.

Det mest kontroversielle punktet i lovforslaget er at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) vil få adgang til å iverksette romavlytting selv om det ikke foreligger såkalt «skjellig grunn til mistanke». Dette betyr at mens det i dag må være 51 prosent sannsynlighet eller mer for at noen planlegger terrorangrep eller ulovlig etterretning før PST kan iverksette avlytting, vil det holde med 20 til 30 prosent sannsynlighet i fremtiden.

I praksis kan kun ett tips til PST om at noen planlegger terrorhandlinger være nok til at de kan iverksette full romavlytting av privatpersoner og organisasjoner i Norge.

- PST har dette som en veldig smal sikkerhetsventil, men også de trenger godkjenning av en domstol og det skal være etterprøvbart, sier Schou.

- Men vi kommer til å sende en klar beskjed til Stortinget om at dette ikke åpner for noen form for politisk overvåking, sier Schou.

Frp vil gå lenger
- Vi kommer til å støtte regjeringspartiene i de forslagene som ligger der, selv vi gjerne skulle ønske at gikk lenger i enkelte saker, sier Jan Arild Ellingsen (Frp) til TV 2 Nettavisen.

Hans parti ønsker blant annet at også kravene senkes for politiet, slik at også de kan bruke romavlytting for å forebygge alvorlig kriminalitet, samt at avlyttingsloven også kan gjelde for datatrafikk.

Kun grov kriminalitet
Bakgrunnen til justisminister Odd Einar Dørums (V) lovforlag er blant annet en rekke større ran og kunsttyverier den siste tiden. Frykt for mulige terroranslag i Norge gjør også at politiet ønsker et nytt vertkøy i sin verktøykasse. Schou sier til TV 2 Nettavisen at avlytting og bruk av tvangsmidler kommer sammen med strenge vilkår.

- Det vil kun være et par kriminalitetstyper hvor denne typen etterforskning kan brukes. Terror, drap, grove narkotikasaker, organisert kriminalitet, ulovlig etterretning og trusler mot vitner i rettssaker. Samtidig skal metodene være underlagt domstolene og de skal være etterprøvbare, sier Schou.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere