RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

Flertall i Mehmet-saken

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet støtter motvillig forslaget fra Arbeiderpartiet og SV i Mehmet-saken, slik at det blir flertall for å oppnevne en nemnd som kan gi dispensasjon fra bioteknologiloven.

Mehmet lider av den arvelige blodsykdommen thalassemi, og kan kanskje bli frisk hvis han får benmarg fra en lillebror eller lillesøster.

For å få til det, kreves en form for kunstig befruktning som ikke er tillatt etter dagens bioteknologilov. Helseminister Dagfinn Høybråten sier at det er dokumentert to tilfeller av slik behandling i Belgia. Det ene lyktes, men i forrige uke kom det melding om at svangerskapet endte med abort.

- Mangler behandlingstilbud
- Løsningen med en nemnd forandrer ingenting i forhold til hva som er tilgjengelig behandling internasjonalt. Den behandlingen man har bedt om er ikke et etablert tilbud noe sted, sier helseminister Dagfinn Høybråten til NTB.

- Det er ikke umulig at det kan skje endringer senere, og at slik behandling kan lykkes. Da har man endret på en lov som man ble enige om i november i fjor. SV har gitt etter for press i denne saken, sier han.

Han er ikke enig i at lovendringen kan åpne for forskning på befruktede egg:

- Nei, dispensasjonsspørsmålet er avgrenset til gentesting. Men man setter døra på gløtt for et samfunn der foreldre kan velge hva slags barn de skal få, sier han.

FrP skeptisk
Frps sosialpolitiske talsmann John Alvheim er svært skeptisk til forslaget, men velger å støtte det subsidiært for å sikre flertall for en mulig hjelp til Mehmet.

Flertallet i sosialkomiteen går inn for at det skal oppnevnes en nemnd som skal vurdere søknader om dispensasjon fra lov om bioteknologi. Alvheim understreker at det ikke er sikkert nemnda vil gi Mehmet slik dispensasjon.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere