RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flertall vil ha soldatene hjem fra Irak

Sist oppdatert:
Kvinnene sikrer et flertall i folket for å sende de norske soldatene hjem fra Irak, viser en spørreundersøkelse. Hva mener du?

Til sammen 51,2 prosent av de spurte mener Norge bør trekke sine styrker ut av Irak. Bare 32,7 prosent mener styrkene bør bli, mens 16,1 prosent er i tvil, viser den elektroniske spørreundersøkelsen Visendi har gjort for NTB.

Ikke oppsiktsvekkende
- Meningsmålingen er egentlig ikke noe oppsiktsvekkende, det er helt normalt at mange er skeptiske til å sende norske soldater ut på det som er farlige oppdrag, og det er omtrent i den samme gata som tidligere, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Forsvarsdepartementet.

SI DIN MENING:
Bør de norske soldatene i Irak sendes hjem?
Ja, dette er USAs oppgave
Nei, Norge må bidra
Bryr meg ikke

Se resultat

Statssekretæren understreker at Norge har styrker i Irak etter innstendig oppfordring fra FN, fordi det er helt nødvendig for å legge til rette for oppbygging av Irak og for et sivilt irakisk styre.

- Klart signal
- Vi kan selvsagt ikke utforme norsk utenrikspolitikk basert på meningsmålinger, men dette er et klart signal til regjeringen om å gjøre alvor av å trekke styrkene ut, sier Senterpartiets leder Åslaug Haga.

Haga sier at regjeringen har signalisert at de før sommeren vil foreta en vurdering av norske soldaters tilstedeværelse i Irak, og Haga mener tiden nå er inne for å gjøre det.

Kjønnsdelt
Mens nesten 60 prosent av kvinnene mener de norske soldatene bør sendes hjem, er den mannlige delen av befolkningen delt på midten. Et knapt flertall på 45,2 prosent av mennene mener styrkene bør bli i Irak. 44,9 prosent mener de bør dra hjem.

Haga synes de store kjønnsforskjellene er svært interessante.

- Jeg tror det skyldes at kvinner i mindre grad enn menn tror på at konflikter kan løses med militære virkemidler, men i stedet er tilhengere av et bredere spekter av virkemidler i konflinkthåndteringssammenheng, sier hun.

- Blir til sommeren
Bård Glad Pedersen legger til at de norske soldatene i Irak skal bli i landet fram til sommeren slik som den opprinnelige planen var. Om oppholdet blir forlenget eller avsluttes da er det opp til regjeringen å beslutte, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere