Flest drukner i juli

To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år.

To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år. Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

I fjor druknet 19 mennesker i juli måned, men Norsk Folkehjelp mener enkle grep kan hjelpe på dødstallene i år.

01.07.10 15:14

- Juli ligger tradisjonelt høyt på statistikken, da «alt og alle» er på vannet på denne tiden av året, forteller Ivar Christiansen, spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp.

Christiansen håper denne julimåneden vil bli bedre enn tidligere år, og mener det er grunn til å tro på det og.

Positiv utvikling de siste årene
Fjoråret lå over drukningsgjennomsnittet de siste årene, hele 105 mennesker omkom i 2009. Allikevel er den generelle utviklingen siden årtusenskiftet positiv, noe 2010 foreløpig ligger an til å bekrefte. Drukningstallet til nå i år på 37 personer, 14 færre enn til samme tid i fjor. Økt bruk av redningsvest er hovedårsaken, i følge Norsk Folkehjelp.

- Tallene hittil i år er noen av de laveste på mange år, og jeg tror det kan skyldes at folk begynner å skjønne viktigheten av redningsvest, sier Christiansen.

Selv om mange selv har innsett viktigheten av redningsvesten, mener Norsk Folkehjelp det er kritisk å få innført påbud om bruk av redningsvest i småbåt. I dag er det påbudt å ha vest med seg i båten, men ikke påbudt å ha den .

- Det er som regel for sent å ta på seg vesten når man har falt over bord, sier Christiansen.

Alkohol, svømmeferdigheter og vestbruk kritisk
Fall over bord er den største ulykkesårsaken hittil i år, og Christiansen peker på flere årsaker til ulykkene enn manglende vestbruk.

- Vi advarer mot kombinasjonen alkohol og båt, med alkohol i kroppen øker faren for kramper, hjertestans og lignende.

I tillegg er det altså kritisk med bruk av redningsvest, og sist, men ikke minst: å kunne svømme. Tall fra Norges Svømmeforbund viser at halvparten av landets tiåringer ikke er svømmedyktige.

- Det er altfor dårlig svømmeopplæring i skolen, det er for få bassenger, og bassenger stenges rundt om kring i landet, sier Christiansen.

Ha på vest, ikke drikk i båten og lær deg å svømme er altså de enkle, men effektive punktene å ha med seg inn i en aktiv og farlig sjømåned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag