*Nettavisen* Nyheter.

Flest eldre tar selvmord

Eldre mennesker er den befolkningsgruppen der selvmord er mest hyppig, og blant menn er tallet fem ganger høyere enn blant kvinner.

12.08.03 16:41

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (2001) viser at 28 av 100.000 eldre velger å ta sitt eget liv. I forhold til det totale antallet i aldersgruppen er eldre mennesker i størst risiko for å ta selvmord. Siden 1950-tallet har antall selvmord i aldersgruppen økt fra 18 til 28 per 100.000 innbygger.

Flest menn

Før helgen tok en 90 år gammel mann livet av sin 84 år gamle kone angivelig etter samtykke fra kona. Han skal senere ha forsøkt å ta sitt eget liv.

– De siste årene har vi sett en tendens til at langt flere eldre menn tar sitt eget liv, enn eldre kvinner. Antall selvmord blant menn er fire, fem ganger så høyt, sier selvmordsforsker Lars Melum ved Universitetet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Lettere for kvinner

– Kvinner har flere roller å spille i forhold til slektninger når de blir eldre. De kan fortsatt føle at de betyr mye for noen når de blir eldre. Eldre kvinner i dag er også mer sosialt aktive. En annen ting er at flere eldre menn bruker alkohol enn kvinner, og at dette er en risikofaktor for selvmord.

– Menn har også større tilgang og mer kunnskap om våpen, sier Melum. Han påpeker dette kan forklare selvmord, men at ønske om barmhjertighetsdrap kan ha helt andre forklaringer.

Sliter med depresjoner

Over 15 prosent av eldre over 65 år lider av depresjon, og halvparten av dem ønsker å dø, sier avdelingsoverlege Kjell Martin Moksnes ved alderspsykiatrisk avdeling på Ullevål sykehus til Dagsavisen. Skrantende helse, ensomhet og følelsen av ikke å være til nytte fører til at mange eldre utvikler depresjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.