RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flom i flere vassdrag

Sist oppdatert:
NVE venter fortsatt stor vannføring i flere vassdrag på Østlandet i dagene som kommer.

Hallingdalsvassdraget, Drammenselva og Numedalslågen er særlig utsatt i dagene framover. Det går fram av et flomvarsel Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte ut onsdag ettermiddag.

- Selv om nedbøren avtar, vil vannføringen mange steder øke. Her bidrar issmeltingen, blant annet fra Hardangervidda og Jotunheimen, sier medierådgiver Hilde Totland Harket i NVE til Nettavisen.

Seks fylker
Det nye flomvarselet gjelder for Telemark, Vestfold, Buskerud, Oppland, Oslo og Akershus. Oslo og Akershus er nye på lista siden tirsdag, mens Agder-fylkene nå er ute. Der har forholdene normalisert seg.

De store nedbørsmengdene på Østlandet har ført til flomvannføring i en rekke vassdrag. I de fleste mindre og mellomstore vassdragene har flommen kulminert eller er i ferd med å kulminere, mens i mange av de store vassdragene vil det fortsette å øke selv om nedbøren avtar. Her er mange reguleringsmagasiner fylt opp, ifølge NVE.

- Ikke skadeflom
- Vi snakker om et nivå mellom 5- og 50-års flom. Det er ikke det vi kaller en skadeflom, slik som for eksempel storflommen i Trøndelag i februar 2006, presiserer Totland Harket overfor Nettavisen.

Det er langt igjen til det nivået, men for de mange som får kjellere fylt med vann, kan skadene være alvorlige nok. Blant dem er en rekke beboere i Nedre Eiker som tirsdag fikk merke at Krokstadelva gikk over sine bredder.

- Det er store vannmengder som flyter ned i hagene og i kjellerene til de som bor rundt, sier Olav Nesmoen til Nettavisen.

Vannstanden i de store innsjøene vil stige i dagene fremover, ifølge NVE. Særlig høy kan vannstanden bli i Tyrifjorden.

Venter 20- til 50-års flom
De mest utsatte større vassdragene er Hallingdalsvassdraget oppstrøms og nedstrøms Krøderen, Drammenselva fra Tyrifjorden til Drammen og Numedalslågen. Her vil flommen nå opp mot et nivå med gjentaksintervall 20-50 år.

Andre vassdrag som er utsatte er Otta og sideelver til Gudbrandsdalslågen fra vest, Begnavassdraget og deler av Skiensvassdraget, skriver NVE på sine nettsider.

Det har gått flere mindre skred natt til onsdag og onsdag morgen. Det er fortsatt fare for jordskred lokalt. Et ras i Flå har ført til at Bergensbanen er stengt. Det er foreløpig ikke klart når den blir gjenåpnet, opplyser Jernbaneverket på sine nettsider .

En rekke veier er stengt på grunn av flom. Se oppdatert oversikt fra Statens vegvesen her .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere