RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flom og ras på trøndelagsveier

Sist oppdatert:
Store nedbørsmengder skaper problemer på flere veier i Trøndelag mandag, og tirsdag ventes det 50-årsflom i enkelte vassdrag.

Flere veier i Trøndelag er rammet av flom og ras etter store nedbørsmengder. Situasjonen er særlig merkbar i Nord-Trøndelag. På større veier er det så langt ikke meldt om problemer.

Advarer trafikanter
- Veifarende bør være oppmerksomme på at det kan komme is, stein- og jordras og at det kan være store ansamlinger med vann på veiene, sier Sven Inge Ræder hos Statens vegvesen i Trondheim til TV 2 Nettavisen.

Klokka 12 mandag var fem fylkesveier i begge trøndelagsfylkene stengt på grunn av flom.

Det gjelder blant annet fylkesvei 52 mellom Staven og Ugedal i Åfjord kommune i Sør-Trøndelag. Veien er stengt på grunn av flom.

Riksvei 74 mellom Formofoss og Godejorda i Grong var stengt tidligere på dagen på grunn av ras, men er nå gjenåpnet.

Se Statens vegvesens oversikt over stengte veier her. (Ekstern lenke)

Kulminerer tirsdag
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder mandag om flom og økende vannføring i flere vassdrag i Nord-Trøndelag, samt stor og økende vannføring i flere vassdrag nord i Sør-Trøndelag, på Fosen og nord for Selbusjøen.

Ifølge NVE er det isgang i flere vassdrag, blant annet Namsen, Verdalselva og Stjørdalselva. Det betyr at isen demmer opp vannet. Det er varslet fortsatt store nedbørmengder og mildt vær de nærmeste to døgnene.

Vannføringen ventes å stige, og å nå toppen i løpet av tirsdag.

Venter store oversvømmelser
Vannføringen ventes flere steder å nå over femårsflom, og enkelte steder vil den komme opp i femtiårsflom - en flom så ekstraordinær at den i gjennomsnitt bare dukker opp hvert femtiende år. Det siste betyr oversvømmelser og skader, slik vi for eksempel så det på Vestlandet i november.

- Ja, der så vi eksempel på femtiårsflommer, sier vakthavende hydrolog Hege Hisdal ved NVE til TV 2 Nettavisen. Kombinasjonen flom og ras fører gjerne til ødeleggelser på veinett og bygninger og kan i verste fall sette liv og helse i fare.

Men det er umulig å spå omfanget av skadene, ifølge NVE.

- Det behøver ikke bli så omfattende. Det avhenger blant annet av hva som befinner seg langs vassdraget som rammes, sier Hisdal.

NGI melder om fare for skred, spesielt langs bekkeløp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere