RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flom og uvær i Sør-Norge

Sist oppdatert:
Stormen herjet i Sør-Norge lørdag. Politiet meldte om flere ulykker på grunn av glatte veier. I Agder og Østfold var mange mennesker uten strøm.

Både Romerike, Hedmark, Telemark og Gudbrandsdalen politidistrikt meldte om såpeglatte veier på grunn av regnet uværet førte med seg. Det ble meldt om en rekke trafikkulykker med til dels store materielle skader i områdene, men heldigvis med få personskader.

I Nome i Telemark var veien lørdag så glatt at fire kjøretøy kjørte av veien. Både en postbil, en brødbil, en redningsbil fra Falken og en personbil gled utfor. En av sjåførene ble kjørt til sykehus.

Festen avlyst
Agder Energi Nett sendte lørdag ut 50 mann som jobbet på spreng med å rette strømfeilene uværet forårsaket. Kraftmontørene i Vest-Agder måtte avlyse den planlagte jobbfesten, for at strømkundene skulle få tilbake lyset.

- Flere plasser i Agder er uten strøm. Politiet har ikke oversikt over hvor store deler av Agder dette gjelder. Men vi har fått flere meldinger om at trær har blåst over strømkabler, opplyser operasjonsleder Vidar Neset til TV 2 Nettavisen.

- Det gjelder nok 20.000, og det gjelder mange steder spredt langs kysten fra Farsund i vest til Risør i øst, opplyser informasjonssjef Ragna Maria Henden i Agder Energi Nett til TV 2 Nettavisen.

Isolert
Riksvei 108 til Hvaler ble stengt i 14-tiden lørdag på grunn av flom. Dermed ble de 3700 beboerne i området isolert. Også natt til søndag steg vannet og satte veien under vann.

- På grunn av høy vannstand er det vann over veien. Derfor er den stengt. Men de har alt de trenger på Hvaler, så det er ikke noe problem, uttalte operasjonsleder Rune Arneberg i Østfold politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

En times tid etter at veien ble stengt var det ordnet med omkjøring, slik at befolkningen på Hvaler igjen kunne bevege seg fritt.

Fare for vannplaning
Lørdag kveld hadde politiet i Østfold fått inn flere meldinger om ansamling av vann på veier i distrikitet.

- Det er fare for vannplaning en rekke steder, men foreløpig har vi ikke fått inn noen meldinger om dette, opplyser operasjonsleder Sigrun Mørkeseth ved Østfold politidistrikt til TV 2 Nettavisen ved 19-tiden.

I tillegg har politiet i Østfold måttet bistå en del som mistet strømmen, etter at trær blåste over ende, og kuttet strømkabler.

- Men dette gjelder ikke over noe stort område, understreker politiet.

Redningsaksjon etter skiløpere
I Gudbrandsdalen trengte to skiløpere hjelp lørdag.

En 62 år gammel skiløper ble overrasket av uværet på den over 1700 meter høye fjelltoppen Heidalsmuen. Røde Kors-mannskaper på snøscooter ble sendt ut for å hjelpe henne ned.

Kvinnen ringte og ba om hjelp klokken 12.50.

Klokken 15.15 ringte en annen skiløper til Gudbrandsdalen politidistrikt. Mannen, som er i 20-årene, visstet ikke hvor han var, da han ringe etter hjelp.

- Begge er nå i hus, opplyser operasjonsleder Edmund Toftehagen til TV 2 Nettavisen ved 16.30-tiden.

De to ble ifølge politiet funnet mellom 16.00 og 16.15, og fraktet hjem på snøscootere redningsmannskapene brukte i søkene.

- Begge var i god form og ved rimelig godt mot, da de ble funnet, forteller Toftehagen.

Svært dårlige værforhold gjorde at det tok såpass lang tid å lokalisere, og finne skiløperne, understreker politiet.

- Såpeglatte veier
Ved Telemark politidstrikt får TV 2 Nettavisen opplyst at det har vært to ulykker lørdag ettermiddag og kveld.

Minst en person skal være sendt til sykehus med ambulanse etter en ulykke i Valleveien. Ved Nautesund bro ved Notodden har en bil gått rundt og havnet på taket.

- Politiet fikk melding klokken 19.11. En bil er sendt, men den er ikke kommet frem ennå, opplyser politiet.

Stengte veier

Lørdag ettermiddag satte stormen inn over Norge for fullt. Ved sjøen, på fjellet og andre utsatte steder kan det være farlig å oppholde seg utendørs når uværet herjer som verst.

- Man bør være forsiktig med å gå ut lørdag, advarte meteorolog Svein Inge Andersen i Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Mange veier var lørdag stengt på grunn av uvær.

Klikk her for å se hvilke veier som er stengt på grunn av uværet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere