NVE hever flomvarselet til rødt nivå, noe som tilsvarer det høyeste farenivået. Det bekreftes på varsom.no sitt nettsted.
– Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak, opplyser NVE.
Faresignalet gjelder for Oppland og Hedmark. Resten av av Østlandet ligger fortsatt på oransje nivå, som tilsvarer det nest høyeste.
Varsom beskriver det høyeste farenivået som en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, krever tett oppfølging og kan medføre store skader.
Kjetil Hillestad, kommunikasjonsdirektør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fortalte Nettavisen fredag at de har samlet inn målinger fra hele Østlandet mens farenivået var på det nest høyeste. Nå er avgjørelsen tatt og farenivået har steget.
- Det er flomfare på hele Østlandet for øyeblikket på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. Stedene som er utsatt er Glomma, Trysilvassdraget, Drammensvassdraget og Gudbrandsdalen, sa Kjetil Hillestad, kommunikasjonsdirektør i NVE til Nettavisen. Intervjuet med Hillestad skjedde tretti minutter i forkant av det NVEs nye varsel.
- Vi ser at en del steder står under vann. Otta og Nesbyen stod under vann allerede i dag tidlig og vannet kommer til å stige fremover.
Hillestad påpeker at vannet stiger kraftig på Østlandet som en følge av nedbør og snøsmelting. Han minner om at alle beboere som bor i nærheten av de utsatte områdene forbereder seg tilstrekkelig.
- Det har vært varmt i en god stund nå, så snøsmeltingen er godt i gang. Mye snø smelter over kort tid og da blir det større flom enn vanlig. NVE kommer med et nytt flomvarsel om noen timer, vi henter inn målinger over hele Østlandet for øyeblikket, sier Hillestad.
Les også: Rekordvarme i Nord-Norge
Slik forbereder du deg
Hillestad har kommet med flere tips til hvordan man kan forberede seg på flom.
- Det er viktig å holde vannveier åpne, slike at det alltid renner nedover. Få verdisaker opp av kjelleren og sikre de. Tenk nøye over hvor du parkerer bilen din. Alle tettsteder langs de nevnte vassdragene må følge med på varsom.no for nye varsler. De stedene som har hatt flom tidligere i år burde være spesielt oppmerksomme, for se er selvfølgelig spesielt utsatte, forteller Hillestad.
Les også: Været: - 17. mai kommer for sent i år
Demmer med sandvoller
På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen lå under vann og truet med å flomme inn hovedinngangen til Amfi kjøpesenter.
– Vi demmer opp med sandvoller for å holde vannet unna i inngangspartiet på kjøpesentret, forteller Thomas Høglien til NRK.
Riksvei 3 gjennom Østerdalen ble stengt mellom Opphus og Stai, mens E16 mellom Kongsvinger og Masterud ble stengt på strekningen Kløfta-Riksåsen (Riksgrensen) og riksvei 7 ved Nesbyen. Også mindre veier er stengt, blant annet fylkesvei 212 i Buskerud like ved påkjøringen til riksvei 7. Fredag morgen hadde Drammensvassdraget steget så mye at en hel sykkelvei langs bredden i Mjøndalen lå godt under vann, skriver Drammens Tidende.
Bane Nor opplyser at de øker beredskapen og følger ekstra godt med på jernbanestrekningene Eidsvoll-Dombås på Dovrebanen, Røros-Trondheim på Rørosbanen og Steinkjer-Bjerka på Nordlandsbanen.
– Hytter ødelagt
Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret.
Samtidig var det så mye overvann i Nesbyen i Buskerud at man kunne kjøre vannski, melder VG. Deler av Nesflata og det meste av markedsplassen på Nesbyen lå under vann etter at Hallingdalselva steg kraftig utover ettermiddagen. Fredag hadde elva Todøla flommet over sine bredder, og i møtet med Hallingdalselva ble det ekstra ille. På Liodden camping var de fleste campingvogner blitt flyttet i tide, men alle hyttene er ødelagt, skriver avisa Hallingdølen.
Også lengst nord i landet volder vannet problemer. Sivilforsvaret måtte torsdag kveld rykke ut for å bistå Sør-Varanger kommune med å pumpe vann ut av flere bygninger på Bjørnevatn. Pumpingen pågikk gjennom hele natt til fredag.
Varsom.no anbefaler å følge med på varsler og ber folk sikre verdier som biler og campingvogner som står i nærheten av elver og bekker.
– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø. Dette vil også gjelde de store vassdragene, heter det i varselet.
Torsdag ble det meldt om over 40 millimeter nedbør i Hordaland og Rogaland, og det var ventet at det kraftige regnværet i vest ville bevege seg østover torsdag og fredag.
NVE advarer særlig om vannstanden i mindre elver og bekker.
Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret. (©NTB)