*Nettavisen* Nyheter.

Flommen har nådd toppen

Vannføringen er fortsatt høy, men er på vei ned i de fleste vassdrag i flomrammede Trøndelag.

01.02.06 15:00

- Flommen har kulminert, melder regionsjef Einar Sæterbø hos Norges vassdrags- og energidirektorat i Trondheim onsdag klokka 13.

Det er fortsatt flomvannføring i flere vassdrag i Nord-Trøndelag og i Sør-Trøndelag. Det er meldt fortsatt regn i kommende døgn, men mindre enn tidligere.

- Det er fortsatt høy vannføring i vassdrag som Namnsen, Steinkjerelva, Verdalselva og Stjørdalselva, men de fleste steder er vannføringen på vei ned. Noen steder, slik som i Verdalselva, stiger vannføringen fortsatt i øvre del. I Namnsen er vannføringen omtrent stabil, sier Sæterbø til TV 2 Nettavisen.

Det er fortsatt stort overløp i dammer som i Follafoss i Verran og Lauvsnes i Flatanger, men ifølge NVE har det aldri vært noen fare for at dammene skulle briste.

Advarer mot broskader
Det er store skader på bruer og veier etter flommen. I Åfjord i Nord-Trøndelag ble en mann i 20-årene meldt savnet da bilen han satt i forsvant i vannmassene da broa kollapset.

Regionsjefen i NVE sier at faren er stor for at flere broer og andre anlegg kan være påført skader under flommen. Han ber Statens vegvesen og andre foreta inspeksjoner når vannet trekker seg tilbake.

- Vannet har stor eroderende kraft, og langs mange av elvene er det mye leire og lite fjell. Det kan ha oppstått graving rundt brokar og pilarer, sier Sæterbø.

Justerte flomvarsel
Tidlig onsdag morgen meldte NVE at vannet var stigende i Namsen og en rekke andre vassdrag i Nord-Trøndelag. Tirsdag var det ventet at flommen ville kulminere tirsdag kveld eller natt til onsdag. På grunn av økende nedbør og nye værprognoser, endret NVE sitt flomvarsel og meldte at flommen ville kulminere i løpet av onsdag.

- Jeg ser på skjermen her at vannføringen er stigende i Namsen og sidevassdragene. Også øverst i Verdalsvassdraget er det stigende vannføring, uttalte vakthavende hydrolog ved flomvarslingstjenesten på Majorstua i Oslo, Paul Christen Røhr, til TV 2 Nettavisen onsdag morgen. Vannføringen forbi Bertnem i Namsen var da 2.300 kubikkmeter i sekundet, mens normalen er på 200 kubikk.

Verste siden 1916
På Fosenhalvøya kulminerte vannføringen tirsdag etter det som var tidenes flom. Større vannføring er aldri registert i området siden målingene startet i 1916.

NVE sier at vannføringen der nådde sitt maksimum på Fosen tirsdag kveld.

NGI melder om en generell fare for jordskred, og spesielt fare for løsmasseskred langs elver og bekkeløp.

Se melding fra NVE her. (Ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.