RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flommen kan øke i høyere strøk

(NTB-arkivfoto: Gorm Kallestad)
Sist oppdatert:
Torsdag slo varselet om femårsflom til i Telemark, Buskerud og Oppland, og bekker og elver har ført til oversvømmelser en rekke steder. I høyere strøk kan vannmengdene fortsatt øke.

Flommen på Østlandet kan nå toppen i løpet av torsdag i lavere strøk. I høyere strøk kan vannmengdene fortsatt øke, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE varslet denne uken femårsflom i Telemark, Buskerud og Oppland. Torsdag slo varselet til, og bekker og elver i disse områdene gikk over sine bredder som følge av mye regn og stor snøsmelting.

Større enn normalt
- Dette er en større vårflom enn normalt. Noen vassdrag ligger nok over femårsflom, mens andre ligger under, sier hydrolog Erik Holmqvist i NVE til NTB.

Han tror at flommen i mange av vassdragene vil nå toppen i løpet av torsdagen, men at vannmengdene fortsatt vil øke i vassdrag som ligger i høyden.

- Det er mye snø igjen, så i vassdrag som ligger i 800 til 1.300 meters høyde eller høyere, kan det bli mer vann. Det er nok snø igjen til at det kan bli storflom når man får intens varme kombinert med regnvær, sier hydrologen.

Det er meldt regn
Han tror flommen kan øke i områder som øvre del av Hemsedal og andre områder på samme høyde.

- I lavere strøk er det mer sannsynlig at flommen er på retur, men det avhenger selvfølgelig av hvor regnet kommer. Det er meldt regn, men det kan være lokale byger, sier Holmqvist til NTB.

I Rjukan i Telemark er 15 boliger, en barnehage og en ungdomssskole evakuert på grunn av flom og stor rasfare.

Truer stavkirke
- Vi er redd for at det skal oppstå et ras, så vi har derfor valgt å evakuere beboerne og en barnehage, sier operasjonsleder Karl Jørgensen ved Telemark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

I Hol i Hallingdal jobber redningsmannskaper på spreng med å håndtere de store vannmengdene. Blant annet har trues Hol kirke og et pensjonat vært truet av flomvannet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere