*Nettavisen* Nyheter.

Flomrammede hjem til innbrudd

Familien Bjørnstad Paus var nær ved å omkomme i flomkatastrofen i Thailand. Da de kom hjem til Bærum, var de rundstjålet. I Sverige slår myndighetene alarm etter flere slike innbrudd.

04.01.05 12:40

Pappa Per-Ola, mamma Anne og barna Stine (20) og Magnus (13) er lykkelige over å ha sluppet fra flomkatastrofen i Thailand med livet i behold. Magnus ble tatt av bølgen, men søsteren Stine klarte å få tak i lillebroren. De ble kastet opp på en vei, og klamret seg til en Buddha-statue mens den første flodbølgen flommet innover Phuket.

- Jeg fikk tak i dem mellom den første og den andre bølgen. Vi reddet oss opp i et hotell før de andre bølgene kom, sier pappa Per-Ola Paus til TV 2 Nettavisen.

Inspirert av avisomtale?
Saken ble omtalt i lokalavisen Asker og Bærums budstikke mens familien fortsatt var i Thailand. Trolig ga det innbruddstyven ide om å besøke det tomme huset.

- Vi har jo aldri hatt innbrudd tidligere, så vi tror at innbruddstyven hadde sett saken i lokalavisen, sier Paus.

- Det er grotesk
Nyttårsaften var de hjemme i Norge. Der hadde tyver vært på besøk i huset på Høvik og tatt med seg mobiltelefon, sølvtøy og kontanter.

- Det er helt grotesk. Tyvene vet det er tomt så de kommer og forsyner seg, sier han og legger til.

- Men i forhold til det vi har vært utsatt for, er dette av liten betydning. Vi er lykkelige fordi vi alle er kommet hjem, legger han til.

Forberedt på plyndring
I Sverige settes politiet nå i beredskap på grunn av plyndring av hjemmene til svensker som ikke har kommet hjem fra ferie i Thailand.

- Vi har fått opplysninger om at det har skjedd ved flere tilfeller, sier statssekretær Lars Danielsson til Aftonbladet. Svenskene har erfaring med denne typen plyndring etter Estonia-ulykken. Statsminister Göran Persson har tidligere sagt at det er en viktig grunn til at ikke listen over savnede er offentliggjort.

Familien Bjørnstad Paus bodde på Phi Phi øya fram til 1. juledag. Øya ble hardt rammet av flodbølgen om morgenen 2. juledag, og de fleste som bodde på hotellet «deres» omkom i katastrofen.

Hell i uhell
En tilfeldighet gjorde at de reiste fra øya dagen før flommen. De fleste som bodde på «deres hotell» omkom.

Istedenfor var de i Phuket da flodbølgen kom. Også der holdt det på å gå galt, men sønnen ble heldigvis reddet av søsteren.

- Hadde det ikke vært for henne er jeg helt sikker på at det ville gått galt, sier pappa Per-Ola Paus.

Annonsebilag