Flomvarsel på rødt nivå i Buskerud og Vestfold

VANNET FLOMMET: Enorme vannmengder skapte store problemer i Drammen tirsdag ettermiddag. Rosenkrantzgata ved Åsiden er full av vann.

VANNET FLOMMET: Enorme vannmengder skapte store problemer i Drammen tirsdag ettermiddag. Rosenkrantzgata ved Åsiden er full av vann. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Flom rammer Sør- og Østlandet. Flomvarsel på høyeste nivå for Numedalslågen. Fare for skadeflom i Telemarksvassdraget. Følg direktedekningen nederst i saken for de siste oppdateringene.

15.09.15 23:11

Uværet som rammer Sør- og Østlandet er oppgradert til ekstremvær og har fått navnet Petra.

NVE hever flomfaren i Numedalslågen til rødt nivå, som er det høyeste.

Har du tips til saken? Ring 02060 eller sendt epost.

Se oppdatert flomvarsel på varsom.no

Se info om flommen på Sør- og Østlandet på kriseinfo.no

- Enormt tilsig

- Tilsiget i dette vassdraget er nå enormt, og det er bakgrunnen for at vi nå hever flomvarselet til rødt nivå for Numedalslågen, sier Elin Langsholt hos Norges vassdrags- og energidirektorat til Nettavisen klokka 21.

Rødt varsel gjelder Vestfold og Buskerud tirsdag og onsdag.

Klokka 18 var vannføringen i Numedalslågen ved Kongsberg 667 kubikkmeter i sekundet. Prognosen tilsier maksimal vannføring mellom 750 og 850 kubikkmeter i sekundet natt til onsdag, ifølge NVE.

Faren for å stenge E134 ved Myntbrua i Kongsberg er overhengende, melder Lågendalsposten. Statens vegvesen har mannskap ute og forbereder stenging. De har mannskap ute for å observere fossen i kveldstimene.


Sivilforsvaret og Røde Kors deler tirsdag kveld ut sandsekker i Kongsberg. Det bygges sandvoll utenfor svømmehallen, og elver og bekker overvåkes konstant, melder Kongsberg kommune på sin Facebook-side.

I Tinnsjøen i Telemark var vannstanden ventet å nå et nivå på en halv meter over høyeste regulerte vannstand tirsdag kveld.

- Så mye vann har vi aldri hatt

I en pressemelding fra Tinn kommune klokka 15 tirsdag ble det meldt at vannstanden i Tinnsjøen var 30 centimeter over høyeste regulerte vannstand. Klokka 12 lå Tinnsjøen 191,89 meter over havet. Det ventes at den vil stige til 50 cm. over.

- Så mye vann har vi aldri tidligere hatt i Tinnsjøen i de rundt 100 årene den har vært regulert, sier Nicolai Østhus i Øst-Telemarken Brukseierforening til Telemarksavisa.

Fylkeskommunen har etablert en krisestab for å takle flommen. Det slås alarm om akutt fare for skadeflom langs hele Telemarksvassdraget.

– Vannstanden kommer til å stå én meter over flyplassen på Notodden. Handelsområdet på Tuven er truet, sier Østhus til Varden.

Evakuerte boligfelt og campingplass

Politiet i Telemark evakuerte sent tirsdag kveld 15 husstander fra et boligområde i Dalen i Tokke kommune samt et mindre antall gjester fra Buøy campingplass.

Årsaken er at de frykter folk kan bli helt isolert på grunn av høy vannstand i innsjøen Bandak, melder NRK.

SE VIDEO: Kaos da vannet flommet i gatene i Drammen

Les også: Heidi Katrine og barna kommer seg ikke hjem

RØDT NIVÅ: Flomvarselet ble tirsdag kveld hevet til rødt nivå - som er det høyeste på skalaen - i Buskerud og Vestfold på grunn av ekstrem vannføring i Numedalslågen. Foto: Faksimile


Gjelder for ti fylker

Ekstremværvarselet gjelder for Oppland, Hedmark, Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud, opplyser Meteorologisk institutt.

Summen av langvarig nedbør den siste tiden, i kombinasjon med store nedbørsmengder på torsdag gjør at Meteorologisk institutt har valgt å sende ut ekstremværvarsel på Sør- og Østlandet.

VIDEO: Statsmeteorolog Kristian Gislefoss om ekstremværet:


Lavtrykk inn fra England

- Torsdag kommer et nytt lavtrykk via sørlige del av England inn i Nordsjøen, melder Meteorologisk institutt. De venter lokalt 30-70 mm nedbør på 24 timer gjennom torsdag i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Oslo, Akershus, sørlige deler av Oppland og sørlige deler av Hedmark.

Alt om flommen:

 • Meteorologisk institutt sendte tirsdag kveld ut ekstremværvarsel.
 • NVE oppgraderte tirsdag klokka 21 flomvarselet til rødt nivå for Buskerud og Vestfold på grunn av ekstrem vannføring i Numedalslågen.
 • Tinnsjøen kommer til å få sin høyeste vannstand på 100 år. Det slås alarm om akutt fare for skadeflom langs hele Telemarksvassdraget, melder Varden. I en pressemelding fra Tinn kommune klokka 15 tirsdag meldes det at vannstanden i Tinnsjøen tirsdag er 30 centimeter over høyeste regulerte vannstand. Det ventes at den vil stige til 50 cm. over.
 • Politiet i Telemark har evakuert 15 husstander fra et boligområde i Dalen i Tokke kommune på grunn av høy vannstand i innsjøen Bandak, melder NRK. I tillegg er Buøy campingplass med noen få gjester evakuert.
 • Nedsatt kjørehastighet på deler av Sørlandsbanen på grunn av store nedbørsmengder, melder Jernbaneverket.
 • Nedsatt kjørehastighet på deler av Bergensbanen på grunn av store nedbørsmengder.
 • Vannstanden er svært høy i flere av innsjøene i Skiensvassdraget og ventes fortsatt å stige, melder NVE på varsom.no.
 • Det er nå flomvarsel på oransje nivå for fylkene Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark tirsdag og onsdag og rødt nivå tirsdag og onsdag for Vestfold og Buskerud.
 • Flere veier i Telemark, blant annet E134 i Hjartdal, er stengt, melder ta.no
 • Statens vegvesen har stengt fylkesvei 37 i Jondalen i Kongsberg kommune.
 • Innesperrede sauer druknet på gårdsbruk i Bamble, melder ta.no
 • Enorme vannmengder skaper problemer i drammenstrafikken, melder dt.no.
 • Fylkesmannen i Telemark har etablert deler av krisestaben med nest høyeste beredskapsnivå (oransje). De største utfordringene er i kommunene Tinn, Hjartdal og Notodden i Øst-Telemark, melder fylkesmannen på sine nettsider.
 • Rundt 30 hus i Sauland i Hjartdal kommune i Telemark er isolert, melder NRK . E134 stengt ved Omnesfossen mellom Sauland og Notodden.


Flere saker om flommen og uværet:

Heidi Katrine og barna kommer seg ikke hjem

Demning brøt sammen i Agder

Innesperrede sauer druknet


DIREKTE: Følg NTBs livedekning om flommen og uværet her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag