Fløy i ledningspenn - overlevde

Foto: Shutterstock

Piloten (53) letet etter et tryggere sted å lande. Han fløy rett i ledningene.

(iBergen.no) Føreren på det lille 55 år gamle sjøflyet av typen Piper PA-18-150 Super Cub var litt urolig for bølger og vind da han skulle lande i Osterfjorden utenfor Bergen 20. september 2008.

Så ingenting
Han visste om en roligere fjordarm som heter Eknesfjorden. Han var selv fra området og mente at det ikke var ledningspenn i luften. For sikkerhets skyld kretset den 53 år gamle piloten og passasjeren over landingsstedet de hadde sett seg ut, for å forvisse seg om at det ikke var spenn i luften.

De foretok en 360 graders overflyging i 250 meters høyde. De så ingenting.

20 meter
Da de var på siste del av innflygingen, på bare 20 meters høyde, ble piloten oppmerksom på ledningene. Han prøvde å dykke under dem, men wirene traff frontruten og festet seg til flyet slik at han mistet responsen i rorene et øyeblikk.

Men han fikk fort kontroll og landet greit, med en wire hengende ned fra hver side av nesen og en fra halen.

På kaien sto syv dykkere som gjorde seg klar til å dykke. De så gnistregnet og flyet som vinglet etter at ledningene ble kappet. De ble oppmerksom på at ledningene ville falle ned på dem og to dykkere rakk å legge seg ned på kaien.

Traff dykkere
I dykkerdrakter ble støtet fra kablene redusert, men to av dem som ble truffet måtte senere til observasjon på sykehus til tross for at de hadde gjennomført dykk etter hendelsen.

Havarikommisjonen har funnet ut at det ikke var noe krav til merking av en så lavthengende hindring. Det er ikke første gang et sjøfly har gått i luftspenn. Luftspennet var ikke høyspent, men et gammelt spenn ut til en hytte.

Havarikommisjonen konkluderer i sin rapport med at det kunne ha gått atskillig verre og at flygerens snarrådighet da han gikk ned og unngikk at wirene traff ham over flottørene, reddet dem fra en mye farligere situasjon.

Les flere nyheter på iBergen. no: Gikk for 560.000 over prisantydning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag