Fly evakuert på Gardermoen

Et fly ble tirsdag morgen evakuert på Gardermoen, etter at piloten nektet å gå gjennom sikkerhetskontrollen.

15.03.05 11:18

Norwegians morgenfly til Trondheim ble tirsdag morgen en time forsinket da flyet måtte evakueres på grunn av en opprørsk pilot som nektet å gå gjennom sikkerhetskontrollen.

- Dette er totalt uakseptabel oppførsel og vi ser veldig, veldig alvorlig på saken. Vi skal selvsagt ta vedkommende inn til samtale, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til TV 2 Nettavisen.

Unndro seg kontroll
Hun bekrefter at piloten unnlot å la seg sikkerhetskontrollere på Gardermoen, slik som er vanlig prosedyre. Ettersom piloten ikke var kontrollsjekket skikkelig da han satte seg i flyet, kunne ikke flyet ta av.

- Det var en pilot som like før klokken sju undro seg sikkerhetskontroll. De samme regler gjelder for crew som for passasjerer. Når han da fortsetter ukontrollert til flyet for å fly, så er han ikke godkjent i henhold til verken våre sikkerhetsbestemmelser eller EUs krav, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til TV 2 Nettavisen.

Kom seg til cockpiten
Kobro opplyser at han ikke vet hvorfor piloten unndro seg kontroll, men sier at han gjorde det med viten og vilje. Piloten kom seg helt inn i cockpiten før han ble stanset.Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) har videoopptak av opptrinnet i sikkerhetskontrollen, men vil ikke frigi denne til media.

OSL har med umiddelbar virkning sperret pilotens ID-kort, slik at han ikke har tilgang til de «røde områdene» på flyplassen. I tillegg vil piloten måtte svare både overfor sin arbeidsgiver og Luftfartstilsynet.

Ifølge Dagbladet.no fant epsioden sted klokken 06.45. Piloten skulle fly Norwegians rute DY 742 fra Gardermoen til Værnes klokka 07.20.

- Det som er det beklagelig for vår del, er at passasjerene måtte ut av flyet. Hele flyet må gjennomsøkes og sikkerhetsgodkjennes på nytt, fordi en som ikke er sikkerhetsklarert var om bord, sier Kobro. Passasjerene kom seg med neste fly til Værnes en times tid forsinket.

Beklager
Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen sier til TV 2 Nettavisen at saken for øyeblikket blir håndtert som en personalsak og at hun derfor ikke vil gå i detalj.

- Men vi ønsker å beklage overfor OSL og passasjerene det som har skjedd. Sikkerhet har førsteprioritet hos. Det har det alltid hatt og det skal alltid ha, sier Ellingsen.

Skjelte ut sikkerhetsvakter
1. januar 2004 ble nye regler innført på Gardermoen som gjorde at også crewet som jobber om bord i flyene, må gjennom vanlig sikkerhetssjekk før de går inn i avgangshallen. Ordningen er ikke blitt godt mottatt av pilotene, og i desember i fjor kunne TV 2 Nettavisen melde at enkelte piloter også har skjelt ut sikkerhetsvaktene som står for jobben.

- Vi hadde litt problemer med dette i begynnelsen, men det har vært bedre den siste tiden. Noe slikt som vi opplevde i dag har aldri skjedd før, forteller Kobro.

Ikke en politisak
- Dette er ingen politisak. Vi ble kontaktet og bisto i tilfelle det skulle bli ordensproblemer. Men det gikk på det å frakte passasjerene fra dette flyet og over på et annet, sier vaktleder Arvid Furuly hos politiet på Gardermoen til TV 2 Nettavisen.

Furuly sier at det kan bli aktuelt å etterforske hendelsen, dersom den bli anmeldt fra en av partene.

- Foreløpig er dette helt og holdent en sak for OSL og Norwegian. Hvorvidt det har skjedd noe straffbart, vil en først en eventuell etterforskning vise, sier Furuly.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.