*Nettavisen* Nyheter.

Flygeleder-fravær kan være ulovlig

Flygeledernes sykefravær kan være ulovlig og påføre fagforeningen erstatningsplikt. Men Norsk Flygeleder Forening vil ikke tvinge medlemmene sine til å jobbe.

27.09.04 19:51

Ifølge professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln, har organisasjonen aktivitetsplikt dersom aksjonen eller sykefraværet er på kanten av det lovlige.

- Det betyr at organisasjonen eller foreningen plikter å få medlemmene sine tilbake til jobben dersom aksjonen er ulovlig, sier Jakhelln til NTB.

- Hvis ikke vil det kunne utløse erstatningsplikt for foreningen eller organisasjonen, sier Jakhelln.

- Vanskelig psykisk
- Vi kan ikke ta ansvar for at flygelederne ikke føler seg i form. Det er deres personlige vurdering, sier leder Rolf Skrede i Norsk Flygeleder Forening til NTB.

Skrede mener det ikke er flygelederorganisasjonens sak å gripe inn i dette tilfellet. Mandag erklærte flygelederne som var på vakt ved Oslo kontrollsentral i Røyken at de ikke var i stand til å arbeide etter at Avinor gjorde kjent at de går inn for at den nye kontrollsentralen for flytrafikken i Sør-Norge legges til Sola i Rogaland.

- Vi har en egen bestemmelse som sier at når vi ikke føler vi er egnet til operativ virksomhet, så har vi rett til å avbryte arbeidet. Det er klart at Avinors avgjørelse oppleves vanskelig psykisk, understreker Skrede.

- Ikke aksjon
Ifølge Jakhelln er det et medisinsk spørsmål om man er syk eller ikke.

- Hvis alle er syke på samme tid, er det i og for seg greit nok. Men det er et medisinsk spørsmål. Er man ikke syk, er man ulovlig borte fra jobben. Det kan eventuelt medføre oppsigelse eller avskjed, sier Jakhelln.

Skrede avviser at flygelederne i Røyken driver noen form for aksjon.

- Dette var en spontan reaksjon hos flygelederne. Ingen klarer å ta seg av all flytrafikk alene og dersom flere ikke klarer å jobbe, blir dette konsekvensen. Det er alvorlig, men det er en naturlig reaksjon, mener Skrede. (©NTB)

Hva mener du? Delta i debatten i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.